Fantastiskt välmående hår med surskölj [5 No Poo recept]

innehållsförteckning

När man tvättar håret enligt No Poo, en tvättmetod som går ut på att man i första hand undviker uttorkande sulfater och miljöskadliga silikoner, använder man ofta en basisk tvättprodukt. Det kan vara en hemmagjord bikarbonatblandning, äggtvätt eller en ekologisk Aleppotvål. pH-värdet i hår och hårbotten ska dock inte vara basiskt utan svagt surt, runt 4,5-5,5. Då använder man efter tvätt en så kallad ”surskölj” för att få ner pH-värdet till en nivå som håret mår bra av. Gör man inte det är hårets fjäll öppna och det både slits mer, blir trassligare och ser mattare ut. Generellt kan man bestämma själv om man vill låta hårsköljen sitta i eller om man sköljer ur den med vatten. Vanligen brukar  man ändå skölja ur den då man kammar håret med en glestandad kam för en skonsam utredning.
Det mesta som är surt går att göra surskölj av men det finns vissa ingredienser som ger håret en extra skjuts.

Här är några av våra kemikalieklokaste tips!

Stärkande Hibiskus

Surskölj på ekologisk Hibiskus och kamomill är ett av de lättaste recepten att göra och infusionen gör håret starkt och glänsande, en del menar även att den avhjälper håravfall och ökar hårtillväxten. Den här sursköljen hjälper också mot frissigt hår och avbrutna hårstrån. Regelbunden användning av surskölj med Hibiskus kan pigmentera grått hår hos mörkhåriga, vill du få ännu bättre effekt på grått hår kan du låta infusionen stå över natten innan du silar bort blommorna. Eftersom blomman innehåller mycket pigment kan platinablont hår riskera att få en svagt rosa skiftning men på mitt mellanblonda hår har det aldrig lämnat några spår och på mörkare hår ger det riktigt vacker lyster.

1

Surskölj för tillväxt

Ingredienser: 1,5 msk [klok] hibiskus 1,5 msk [klok] kamomill 5 dl vatten Gör så här: Låt hibiskusen tillsammans med kamomillen dra i varmt vatten tills det fått en mörkrosa färg, några minuter brukar räcka, sila bort blommorna och sursköljen är redo att användas! För riktigt smidig tillredning, häll blommorna och örterna i varsin tesil och lägg i en tom burk eller flaska och fyll på med det ljumma duschvattnet innan du börjar tvätta håret, låt stå. När det är dags för surskölj är blandningen färdig och du behöver bara plocka ur tesilen och hälla sursköljen över håret.

Läs mer »

Skön hårbotten

Kliar hårbotten? Eller känns den öm? Eller vill du bara ha en extra härlig hårskölj? Då är det här receptet för dig! Nässla och Ringblomma lugnar en irriterad hårbotten och sinnet. Den är inte tillräckligt sur i sig själv så lite hibiskus behövs också.

2

Surskölj för skön hårbotten

Ingredienser: 1 msk [klok] nässla 1,5 msk [klok] hibiskus 1 msk [klok] ringblomma 5 dl vatten Gör så här: Sursköljen gör du genom att lägga nässla, ringblomma samt hibiskus i en halvliter hett vatten, låt dra i 5-10min innan du silar av bladen. Häll över huvudet efter hårtvätt och låt gärna verka 2-10min, det här är en fantastisk välgörare för kliande hårbotten och är värd att få sitta i lite extra!

Läs mer »

Balsamskölj

3

Surskölj för lockigt hår/balsamskölj​

Ingredienser: 5 dl hett vatten ½ dl hackad rot av ekologisk läkemalva 1,5 msk ekologisk hibiskus Gör så här: Koka upp vattnet, slå det över Läkemalvan i en stor skål. Använd en flaska om du inte har en lämplig skål. Låt stå 20min. Lägg i Hibiskusen och låt dra ytterligare 1-2min tills blandningen är rosafärgad. Sila av örterna och se till att riktigt klämma/trycka ut så mycket som möjligt av läkemalvans slemämne. Rör om.

Läs mer »

Solblekta slingor

Är du platinablond med lite finare hår? Då har du hittat ett bra recept här! Denna kombination av blommor är inte lika sura som ex. de som innehåller hibiskus och passar därför dem som inte har alltför tjockt hår. Om man behöver kan det enkelt avhjälpas med en skvätt citron. Kamomill är förutom utredande, även lugnande för en hårbotten som är irriterad, flagar eller kliar.

4

Surskölj för solblekta slingor

Ingredienser: 2 msk [klok] kamomill 2 msk [klok] ringblomma 5 dl vatten + 2 tsk citronjuice Gör så här: Lägg kamomillblommor och ringblommor i en halvliter hett vatten, låt dra i 5-10min innan du silar av blommorna. Häll i citronjuicen och rör om. Vill du att håret ska blekas sköljer du inte ur sursköljen utan låter det sitta i till nästa tvätt.

Läs mer »

Väldoftande brunett

När man slutar med skadliga parfymämnen mår kroppen bra, men ibland kan man sakna det där extra doftpåslaget när man är nyduschad. Här har du en riktigt uppfriskande och fräsch doftsättare som även fungerar som surskölj!

5

Surskölj för en väldoftande brunett

Ingredienser 2 msk [klok] hibiskus 1 tsk [klok] rosmarin 5 dl vatten eller 2,5 dl vatten + 2,5 dl svart fruktigt te (för extra boost, valfritt) Gör så här: Lägg i rosmarin och hibiskus samtidigt som teet drar (om du väljer att göra receptet med te). Häll av rosmarin, hibiskus och teblad. Skölj och njut! Svart te i kombination med hibiskus kan innehålla lite pigment så den här sursköljen rekommenderas framförallt till dig som vill få vacker lyster i brunt hår.  

Läs mer »

Användning

Tvätta håret med Aleppotvål, skölj ur ordentligt. Fördela sursköljen över hela hårbotten och längderna, om du har långt hår kan du först doppa längderna i sursköljsbehållaren innan du häller resten över hårbotten. Låt sitta i minst 1 min. Kamma håret med glestandad kam samtidigt som du sköljer ur sursköljen, duschstrålen hjälper till att separera hårstråna och tillsammans med sursköljens utredande egenskaper blir håret lättkammat. Vill du hellre låta sursköljen sitta i utan att skölja ur så går det bra det med, pH-värdet är redan neutraliserat.

Testa själv

I recepten ovan är det hibiskus som ger det sura pH-värdet som krävs efter tvätt med Aleppotvål. Men örterna fyller även andra funktioner om du blandar dem rätt. Så länge som du har med hibiskus  i ditt surskölj kan du experimentera friskt med att lägga till de örter och blommor du gillar bäst.

Hållbarhet

Upp till en vecka i kylskåp, lite längre om sursköljen innehåller rosmarin som har lätt konserverande egenskaper. Så länge det inte ligger någon hinna på vattenytan är den fräsch.

Om din hårbotten är i uppror: använd vinäger

Har du hårkaos? Använd äppelcidervinäger tills håret lugnat sig och testa dig sedan vidare till den surskölj du gillar bäst. Vinäger har tyvärr bifeffekten av att dofta… vinäger. Men det är en hälsosam kur för de mest upproriska av hårbottnar. Vinäger kan underlätta under en extra trasslig period, och glöm inte bort att använda dig av din utredningskam.

 Ha så skoj!