Fantastiskt välmående hår med surskölj [5 No Poo recept]

När man tvättar håret enligt No Poo, en tvättmetod som går ut på att man i första hand undviker uttorkande sulfater och miljöskadliga silikoner, använder man ofta en basisk tvättprodukt. Det kan vara en hemmagjord bikarbonatblandning, äggtvätt eller en ekologisk Aleppotvål.

pH-värdet i hår och hårbotten ska dock inte vara basiskt utan svagt surt, runt 4,5-5,5. Då använder man efter tvätt en så kallad ”surskölj” (läs mer om vad surskölj är och hur man använder det) för att få ner pH-värdet till en nivå som håret mår bra av.

Gör man inte det är hårets fjäll öppna och det både slits mer, blir trassligare och ser mattare ut. Generellt kan man bestämma själv om man vill låta hårsköljen sitta i eller om man sköljer ur den med vatten. Vanligen brukar  man ändå skölja ur den då man kammar håret med en glestandad kam för en skonsam utredning.
Det mesta som är surt går att göra surskölj av men det finns vissa ingredienser som ger håret en extra skjuts.

Tips: under produktkategori “naturlig hårvård/surskölj” finner du alla kloka kombinationer av örter för att skapa fantastiska surskölj! Bland annat det mycket efterfrågade surskölj för fett hår.

Stärkande Hibiskus

Surskölj på ekologisk hibiskus och kamomill är ett av de lättaste recepten att göra och infusionen gör håret starkt och glänsande, en del menar även att den avhjälper håravfall och ökar hårtillväxten. Den här sursköljen hjälper också mot frissigt hår och avbrutna hårstrån. Regelbunden användning av surskölj med hibiskus kan pigmentera grått hår hos mörkhåriga, vill du få ännu bättre effekt på grått hår kan du låta infusionen stå över natten innan du silar bort blommorna. Eftersom blomman innehåller mycket pigment kan platinablont hår riskera att få en svagt rosa skiftning men på mitt mellanblonda hår har det aldrig lämnat några spår och på mörkare hår ger det riktigt vacker lyster.

Surskölj för tillväxt

Ingredienser:

 • 1,5 msk [klok] hibiskus
 • 1,5 msk [klok] kamomill
 • 5 dl vatten

Gör så här:

Låt hibiskusen tillsammans med kamomillen dra i varmt vatten tills det fått en mörkrosa färg, några minuter brukar räcka, sila bort blommorna och sursköljen är redo att användas! För riktigt smidig tillredning, häll blommorna och örterna i varsin tesil och lägg i en tom burk eller flaska och fyll på med det ljumma duschvattnet innan du börjar tvätta håret, låt stå. När det är dags för surskölj är blandningen färdig och du behöver bara plocka ur tesilen och hälla sursköljen över håret.

Testa även receptet med en matsked rosmarin för en extra boost!

Skön hårbotten

Kliar hårbotten? Eller känns den öm? Eller vill du bara ha en extra härlig hårskölj? Då är det här receptet för dig! Nässla och Ringblomma lugnar en irriterad hårbotten och sinnet. Den är inte tillräckligt sur i sig själv så lite hibiskus behövs också.

Surskölj för skön hårbotten

Ingredienser:

 • 1 msk [klok] nässla
 • 1,5 msk [klok] hibiskus
 • 1 msk [klok] ringblomma
 • 5 dl vatten

Gör så här:

Sursköljen gör du genom att lägga nässla, ringblomma samt hibiskus i en halvliter hett vatten, låt dra i 5-10min innan du silar av bladen. Häll över huvudet efter hårtvätt och låt gärna verka 2-10min, det här är en fantastisk välgörare för kliande hårbotten och är värd att få sitta i lite extra!

 

Balsamskölj

För dig som har, eller vill framhäva, lockar i håret.


Surskölj för lockigt hår/balsamskölj​

Ingredienser:

 • 5 dl hett vatten
 • ½ dl hackad rot av läkemalva
 • 1,5 msk hibiskus

Gör så här:

Koka upp vattnet, slå det över Läkemalvan i en stor skål. Använd en flaska om du inte har en lämplig skål. Låt stå 20min. Lägg i Hibiskusen och låt dra ytterligare 1-2min tills blandningen är rosafärgad. Sila av örterna och se till att riktigt klämma/trycka ut så mycket som möjligt av läkemalvans slemämne. Rör om.

Solblekta slingor

Är du platinablond med lite finare hår? Då har du hittat ett bra recept här! Denna kombination av blommor är inte lika sura som ex. de som innehåller hibiskus och passar därför dem som inte har alltför tjockt hår. Om man behöver kan det enkelt avhjälpas med en skvätt citron. Kamomill är förutom utredande, även lugnande för en hårbotten som är irriterad, flagar eller kliar.

Surskölj för solblekta slingor Ingredienser:
 • 2 msk [klok] kamomill
 • 2 msk [klok] ringblomma
 • 5 dl vatten
  + 2 tsk citronjuice
Gör så här: Lägg kamomillblommor och ringblommor i en halvliter hett vatten, låt dra i 5-10min innan du silar av blommorna. Häll i citronjuicen och rör om. Vill du att håret ska blekas sköljer du inte ur sursköljen utan låter det sitta i till nästa tvätt.

Väldoftande brunett

När man slutar med skadliga parfymämnen mår kroppen bra, men ibland kan man sakna det där extra doftpåslaget när man är nyduschad. Här har du en riktigt uppfriskande och fräsch doftsättare som även fungerar som surskölj!

Surskölj för en väldoftande brunett Ingredienser:
 • 2 msk [klok] hibiskus
 • 1 tsk [klok] rosmarin
 • 5 dl vatten
  eller 2,5 dl vatten + 2,5 dl svart fruktigt te (för extra boost, valfritt)
Gör så här: Lägg i rosmarin och hibiskus samtidigt som teet drar (om du väljer att göra receptet med te). Häll av rosmarin, hibiskus och teblad. Skölj och njut! Svart te i kombination med hibiskus kan innehålla lite pigment så den här sursköljen rekommenderas framförallt till dig som vill få vacker lyster i brunt hår.

Användning av surskölj

Tvätta håret med Aleppotvål, skölj ur ordentligt. Fördela sursköljen över hela hårbotten och längderna, om du har långt hår kan du först doppa längderna i sursköljsbehållaren innan du häller resten över hårbotten. Låt sitta i minst 1 min. Kamma håret med glestandad kam samtidigt som du sköljer ur sursköljen, duschstrålen hjälper till att separera hårstråna och tillsammans med sursköljens utredande egenskaper blir håret lättkammat. Vill du hellre låta sursköljen sitta i utan att skölja ur så går det bra det med, pH-värdet är redan neutraliserat.

Testa själv

I recepten ovan är det hibiskus som ger det sura pH-värdet som krävs efter tvätt med Aleppotvål. Men örterna fyller även andra funktioner om du blandar dem rätt. Så länge som du har med hibiskus  i ditt surskölj kan du experimentera friskt med att lägga till de örter och blommor du gillar bäst.

Hållbarhet

Upp till en vecka i kylskåp, lite längre om sursköljen innehåller rosmarin som har lätt konserverande egenskaper. Så länge det inte ligger någon hinna på vattenytan är den fräsch.

Om din hårbotten är i uppror: använd vinäger

Har du hårkaos? Använd äppelcidervinäger tills håret lugnat sig och testa dig sedan vidare till den surskölj du gillar bäst. Vinäger har tyvärr bifeffekten av att dofta… vinäger. Men det är en hälsosam kur för de mest upproriska av hårbottnar. Vinäger kan underlätta under en extra trasslig period, och glöm inte bort att använda dig av din utredningskam.

 Ha så skoj!

Du kanske också gillar:

17 svar

 1. Jag har gjort en surskölj på kamomill, rosmarin och hibiskus. Men vad jag inte riktigt blir säker på är om det ska sitta kvar i håret som en avslutande sköljning efter hårtvätt. Eller ska det sköljas ur direkt efter med vatten?

  1. Du kan använda den som en avslutande skölj som sitter kvar i håret eller välja med att duscha ur allt, det är helt efter tycke och smak. En del tycker att de får bättre effekt av att låta sursköljen vara kvar, andra tycker att det är fullt tilräcklig att enbart återställa hårets ph-värde. Pröva båda lösningarna för att upptäcka vilken som gör ditt hår gladast! ?

 2. Hej! Receptet för “skön hårbotten” är det en blandning av blommor som ska i! Jag ser att hibiskus är slut på hemsidan, funkar det att ta i lite mer av de andra då istället?

 3. Skall man kamma ut håret efter sursköljen med en bredtandad kam.
  Skall börja köra med aleppotvål 40% o sedan surskölj.
  Men först tvätta ur det innan. Mitt hår e så trist. Och trasslar ihop sig o jobbigt att kamma ut. Har halvlångt/långt hår.Känns som det e skit i schampo även om man ej köper skitptodukter i en vanlig affär.
  Hoppas detta blir bra.

  1. Hej!
   Red ut håret före tvätt med glestandad träkam. Tvätta håret med Aleppotvål, skölj ur. Häll över sursköljen, låt verka någon minut, sedan reder du ut håret med kammen igen samtidigt som du sköljer ur håret. Då hjälper vattenstrålarna till att göra utredningen ännu skonsammare. Obs att alla träkammar inte tål att användas i duschen, den vi säljer i webbshoppen är helt utan lim och håller formen bra både för blöt och torr användning. Lycka till!

 4. Undrar bara om du menar att man lägger nässla, hibiskus och ringblomma tillsammans i hett vatten? I receptet står inget när ringblomman ska i.

  1. Hej!
   Ja, lägg i alla på en gång. Ska se över recepten så att de blir extra lätta att följa!

 5. Jag har en fråga kring sursköljsrecepten: är de beräknade för en tvätt? Alltså ska jag hälla i all sursköj i håret som står i recepten?
  Ska snart börja med NooPoo då jag i många många år haft problem med min hårbotten i form av mjälleksem och även oerhört mycket fett som gjort att det sett fett ut efter bara en dag så hoppas verkligen det här kan hjälpa.

  1. Ja, de är beräknade efter en tvätt förutsatt att du har långt hår. Med kort hår kan minska mängderna. Lycka till och välkommen till “No Poo världen”!

 6. Hej!

  Jag fick mitt NoPoo startkit förra veckan. Idag har jag äntligen tvättat mitt hår helt enligt NoPoo och det känns jättebra. Redan under tvätten märkte jag skillnaden i hur håret kändes. Jag blev förvånad också hur bra den bredtandade utredningsborsten funkade för mitt tunna hår.
  Jag har som sagt var väldigt tunt hår som lätt blir fett och nertyngt, och behövdes tvättas ofta, oftare än vad jag orkade…, måste jag erkänna. Hoppas mitt hår kan nu börja andas ut och må bra och hålla sig fräschare längre. Är så taggad på att fortsätta med Aleppotvålen och hybiskus-sursköljen. Sen kommer jag att testa andra surskölj också, men denna verkade enklast utan stark lukt.
  Tack för all inspiration och fina produkter!

  Mvh /Szilvia

 7. Hej!

  Lagt min första order och ser framemot att påbörja vår kemikaliedetox här hemma.

  Dock funderar jag på det här med lukten av surskölj då jag simtränar två dagar i veckan.

  Med tiden kanske jag kan tajma in så jag tvättar håret efter en av träningarna, men hur långt efter att sursköljen är använd luktar den när håret blir fuktigt?

  Tack på förhand.
  Sanna

  1. Svårt att säga, det beror på hur väl du sköljer ur sursköljen. Med en ordentlig ursköljning behöver det inte lukta speciellt mycket alls! Lycka till!

 8. Hej
  Jag blandar surskölj med äppelcidervinäger i en liten blomspruta som räcker till ca tre tvättar.
  Har inte märkt att det blir sämre fast den stått nån vecka. Har använt Aleppotvålen ca 2 månader och tycker att jag tappar mindre hår och mitt gråa hår har aldrig varit så mjukt. När jag gjorde ren silen i duschen blev jag förvånad över att det nästan inte var något hår där.
  Tycker också att Aleppotvålen är den bästa schampotvålen som jag har provat.
  Åsa

 9. Hej!
  Är helt ny på detta och blir lite förvirrad. Jag snubblade in på “malin i ratan”s tvålar och blev sugen på att testa hårtvålar. Men hon säger att man inte behöver surskölj efter varje tvätt. Vad är skillnaden på hennes tvålar jämfört med aleppo som du föredrar?

  Sen, jag har en lat man.. och ska jag få med honom på det här vilket jag verkligen vill då han har psoriasis och jag upplever att även de ekologiska schampona vi testat (m åkerberg, bruns mfl) inte “hjäper” honom utan fortfarande torkar ut och han måste använda receptbelagda mediciner och krämer. Det kanske han aldrig kan komma ifrån helt de vet jag inte men jag vill iaf försöka hitta bättre alternativ som kan underlätta.
  Så min fråga efter detta långa utlägg. Kan man förbereda lite mer surskölj i en flaska för ett par tvättar eller måste den vara helt nygjord?

  Tack på förhand!!

  1. Hej!

   Behovet av surskölj kan dels bero på pH-värdet på tvålarna, men också hårdheten på vattnet man duschar i. Det är ganska ovanligt med pH-neutraliserade hårtvålar men det finns. Vår erfarenhet är ändå att de flesta hår mår bra av en surskölj.

   Tyvärr håller surskölj inte speciellt länge eftersom det är mycket vatten i. Det håller ungefär lika länge som en kopp te som står framme i rumstemperatur brukar vi säga, några dagar alltså.
   Det absolut smidigaste och mest välgörande sursköljet är utspädd äppelcidervinäger. Den outspädda flaskan kan stå i badrummet, sen häller man i 2-4 msk vinäger och fyller upp med vatten (3-5 dl) inför varje tvätt. Det går snabbt att blanda ihop!
   Hoppas han kan bli bättre i hårbotten!

Kommentarer är stängda.

  Din varukorg är tom 😱
   Calculate Shipping