Badar du i kemikalier? 🛁 [Vad ditt badsalt inte berĂ€ttar]

Badar du i kemikalier? 🛁 [Vad ditt badsalt inte berĂ€ttar]

Huden tar upp kemikalier, bara de Àr tillrÀckligt smÄ. TÀnk bara pÄ de olika typer av lÀkemedel som administreras via huden; salvor, p-plÄster, nikotinplÄster, bedövningsplÄster. De fungerar eftersom Àmnena trÀnger in i blodet via huden. Men huden tar ju inte bara upp kemikalier nÀr vi behöver dem. 

NÀr man dessutom badar hjÀlper vÀrmen och saltet till att öppna porerna i huden och har man samtidigt skadliga Àmnen i badvattnet underlÀttas deras vÀg in i kroppen. Har man istÀllet vÀlgörande ingredienser i sitt badsalt kan man dra nytta av den ökade mottagligheten som ett varmt bad innebÀr. 

MÄnga konventionella badsalt innehÄller ett urval av följande: de starkast allergena parfymÀmnen vi har i Europa, hormonstörande ftalater, allergiframkallande och hormonstörande konserveringsmedel, irriterande citronsyra, fÀrgÀmnen o.s.v. NÀstan alla badsalt, Àven naturliga sÄdana, innehÄller dessutom starka, mÀrkningspliktiga eteriska oljor som kan ge allergier vid regelbunden anvÀndning och som ska anvÀndas med mycket stor försiktighet av barn och gravida.

Exponeringen av skadliga kemikalier i hud- och hĂ„rvĂ„rd beror bĂ„de pĂ„ ingredienser sĂ„klart, men Ă€ven pĂ„ sĂ€ttet vilket produkten anvĂ€nds. Produkter som stannar kvar pĂ„ huden sĂ„som lotion och smink ger en högre exponering Ă€n tvĂ„lar som sköljs av direkt. Även hur ofta du anvĂ€nder produkterna spelar in.

HÀr Àr de viktigaste produkterna att byta ut till kemikaliekloka alternativ:

  • Badprodukter -Bubbelbad och badsalt som huden Ă€r nersĂ€nkt i
  • Leave in -Produkter du inte sköljer av sĂ„som body lotion, ansiktskrĂ€m, oljor, deodorant och parfym
  • Barnprodukter -Schampon, tvĂ„lar, salvor, vĂ„tservetter och krĂ€mer
 
 

Ett traditionellt verktyg för god hÀlsa

Saltbad Àr en alldeles egen terapiform kallad balneoterapi, som traditionellt har rekommenderats för en rad besvÀr sÄsom ömma leder, stress och hudÄkommor. Dessutom hjÀlper det kroppen att inte samla pÄ sig vÀtska. 30min avkopplande bad har faktiskt visat sig positivt pÄverka hur vi hanterar resten av dagen.

Ta ett vÀlgörande saltbad utan onödiga kemikalier

Badsalt Àr lÀtt och roligt att göra sjÀlv. Som en bonus fÄr du stenkoll pÄ vad produkten innehÄller och slipper skadliga kemikalier som Àr vanliga i badsalt. Var inte rÀdd för att experimentera med bra ingredienser för att ta fram ditt alldeles egna favoritrecept!

Byt ut kemikalieblandningar mot dina favoritingredienser

Epsomsaltet Àr en bra bas för ett badsalt. Det Àr kÀnt för att vara avslappnande för ömma muskler och oavsett om det Àr trÀningsvÀrk eller vÀxtvÀrk kan ett bad med epsomsalt i ge en skön avkoppling. Saltet sÀgs Àven vara bra mot stress, hjÀlpa mot kliande insektsbett och underlÀtta en god nattsömn. 

Himalayasalt Àr rikt pÄ mineraler och rengör huden pÄ djupet. Det sÀgs Àven kunna dra ut gifter genom omvÀnd osmos och hjÀlper huden att göra sig av med döda hudceller. 

Dödahavssalt ger ett lyxigt utseende till badsaltet samtidigt som det, som andra salter, balanserar hudens fuktighet. Saltet har en lÀgre halt natriumklorid Àn bordssalt vilket gör det mycket mindre uttorkande. Salt frÄn döda havet Àr sÀrskilt rikt pÄ mineraler och har anvÀnts för lÀkning i flera milennier. Dödahavssalt ger Äterfuktning och dÀmpar rodnad orsakad av psoriasis eller atopiska eksem.

Bikarbonat som ingrediens kan hjÀlpa mot svampinfektioner och lugna klÄda. VÀlj ett bikarbonat som inte innehÄller aluminium. Bikarbonat Àr basiskt och antiseptiskt vilket kan vara skönt för irriterad hud.

Alla salter ovan Àr bakteriedödande och efter en snabb dusch kan det vara extra skönt att glida ner i ett saltbad om man har utsatts för kontakt med bakteriehÀrdar eller har sprucken hud som man vill skydda mot infektioner. Med rÀtt ingredienser blir badet en hÀrlig detox för kroppens största organ -huden!

AnvĂ€nd dig av dessa recept till ditt nĂ€sta bad! đŸ‘‡đŸŒ

Detta inlÀgg har en kommentar

  1. David

    Underbar artikel! Jag Ă€r nyfiken pĂ„ om nĂ„n har ett exempel gĂ€llande proportionerna, pĂ„ ett ungefĂ€r, av samtliga ingredienserna ; Epsomsalt, Himalayasalt, Dödahavssalt, samt Bikarbonat? SĂ„ kan man göra ett riktigt vĂ€lgörande badsalt 🙂
    Tack!

Kommentarer Àr stÀngda.