Så väljer du Aleppotvål – En komplett guide

Hur man väljer Aleppotvål

Aleppotvål tros var den äldsta sortens tvål och har funnits i närmare 5000 år med kändisar som Cleopatra i den trogna anhängarskaran. Fit for a Queen med andra ord! Tvålen finns i nästan oändligt många kombinationer, kvaliteter och för olika användningsområden. En av de mest populära varianterna är aleppotvål 40%. Det kan göra det svårt att veta vad man behöver då valen är flera, men det gör också att du kan hitta en välgörande tvål, som är perfekt anpassad till din kropp och ditt hår.

Hitta rätt

Jakten på den perfekta Aleppotvålen kan delas upp i två etapper. Den första är att hitta en tvål som faktiskt är så ren och naturlig som den utger sig för att vara. Namnet Aleppotvål är nämligen inte skyddat utan kan sättas på i stort sett vilken tvål som helst. Även om de flesta Aleppotvålar är gjorda med någon typ av olivolja som bas så kan de i övrigt innehålla onödiga och kanske till och med skadliga ingredienser om tillverkaren inte är mån om innehållet. Den andra etappen handlar om att hitta en tvål som passar just dig: din hud, ditt hår eller både och.

Hos Kemikalieklok hittar du två typer av aleppotvål; ren/naturlig och ekologiskt certifierad.

Aleppotvål 12%
Naturlig aleppotvål
Aleppotvål 5%
Ekologiskt certifierad aleppotvål
aleppotvål 1
En traditionell aleppotvål är mörkt grön i mitten. Bland annat.

Är innehållet alltid rent och naturligt?

Det enda en Aleppotvål behöver innehålla är: Olivolja, Lagerbärsolja, lite lut, en gnutta salt och några droppar vatten (lutet försvinner under förtvålningen och finns inte kvar i tvålen).  Många Aleppotvålar innehåller dock parfym, palmolja eller färgämnen och det brukar vara svårt att utläsa om råvarorna är ekologiska eller inte. Så hur vet man om man hittat rätt? Läs noga på innehållsförteckningen och kom ihåg att allt som är naturligt inte nödvändigtvis är oskadligt. Innehåller tvålen fler ingredienser än det traditionella receptet kräver kan det hända att tvålen inte funkar lika bra till hår eller för att lugna irriterad hud till exempel. Jag har testat mig igenom diverse tvålar, här är min story:

aleppotvål 2
Så här kan 4 år utan schampoo se ut

Jag blev fullkomligt förälskad i den första Aleppotvålen jag köpte, mitt hår var strålande rent, blev inte lika snabbt fett och mitt självfall gick från vågor till vackra lockar. Tyvärr såldes tvålen vid ett franskt marknadsstånd utan innehållsförteckning, varumärke eller ursprungsdeklaration och när jag väl insett dess fantastiska egenskaper och användningsområden var jag långt därifrån och inget sätt att kontakta fransosen för mer information. När min underbara tvål tog slut var det dags att köpa en ny, men det var lättare sagt än gjort för tvålarna jag köpte efter det var inte alls lika bra. Huden blev inte lika mjuk, håret inte lika rent och dessutom blev det snabbt fett igen. Eftersom jag visste hur bra “rätt” tvål kan vara gav jag inte upp och efter att ha testat allt från fina ekotvålar till fulimporterade tvålar med text enbart på arabiska, hittade jag till slut en tvål som levde upp till minnet av marknadstvålen.

Jag ringde och pratade med den syriske distributören och fick intygat att Olivoljan som används är ekologisk och Lagerbärsoljan kommer från obesprutade vilda bär som växer i omgivningarna, inga onödiga ingredienser eller allergiframkallande eteriska oljor -Halleluja! Jakten på den perfekta tvålen var äntligen slut och vi har varit bästa vänner sedan dess.

Den här godbiten till tvål blev också starten för vår webbshop, efter otaliga frågor om HUR jag kan ha så friskt hår efter åratal utan schampo och var man får tag på den beryktade tvålen beslöt vi oss för att ta in den och lägga upp till försäljning. Nu, nio månader senare har vi en fullfjädrad e-handel med ett utbud av ekologiska, näringspackade och etiskt framställda produkter som gör oss sprickfärdiga av stolthet.

Flytande Aleppotvål

Aleppotvålen är inte naturligt flytande och precis som andra flytande produkter tillsätts vatten som i sin tur kräver konserveringsmedel för att inte produkten ska bli dålig. Konserveringsmedel som i värsta fall är hormonstörande och i bästa fall allergiframkallande. Hård tvål är minst lika hygienisk som flytande i hemmiljö. På offentliga platser där det är en ständig ström av folk som tvättar händerna och tvålen aldrig hinner torka upp behöver man flytande tvål men det finns inga skäl att undvika en fast tvål hemma. Den är drygare, renare och, enligt mig, snyggare där den ligger på sitt tvålfat.

aleppotvål 3

Tillverkning av Aleppotvål - en urtida tradition

Aleppotvålar tillverkas vanligen i Aleppo, Syrien eller i Frankrike men det finns även tillverkare på andra ställen runtom i världen. För de tre familjeföretag som står för produktionen av de traditionella aleppotvålarna i vår butik är tvåltillverkningen deras enda inkomstkälla. De har själva valt att stanna kvar i det krigsdrabbade Syrien och enda sättet för dem att kunna bo kvar är tack vare en jämn efterfrågan på deras hantverk, varenda tvål är rörd, skuren och stämplad för hand. Recepten och tillverkningsseden är syriernas stolthet och arv och våra tillverkare följer den till punkt och pricka.

Våra Virgin Aleppotvålar tillverkas med precis samma syriska tillverkningsmetod för hand. Delar av sortimentet tillverkas fortfarande i Syrien och några tvålar tillverkas enligt konstens alla regler i Frankrike dit många syrier flytt för att skapa sig ett nytt liv undan kriget.

Både Olivträdet och Lagerbärsbusken växer naturligt i Medelhavsområdet, samma plats som tvålen tillverkas. Tvålen lagras mellan sex månader upp till ett år, då skiftar färgen från grön till brun, inuti tvålen brukar det finnas ett parti som behållit den gröna färgen. Ju längre lagringstid desto bättre blir tvålen, med tiden skiftar pH-värdet neråt och tvålen blir tåligare att hantera.

Olika procenthalter - hitta tvålen som passar dig

Procenthalten som anges för tvålen representerar mängden lagerbärsolja. Lagerbärsoljan tillsätts i slutet av tvålprocessen och ju högre andel av denna exklusiva olja desto mer vårdande, mörkare är tvålen. Lagerbärsoljan i tvålen återfuktar samtidigt som den rengör vilket gör att man slipper den strama känslan av uttorkande hud efter tvätt, perfekt för torr och känslig hud! Oljan är antibakteriell och antifungal (motverkar svamptillväxt) vilket gör den effektiv mot mjäll och akne. Tvålen kan ha en halt av Lagerbärsolja som oftast varierar mellan 4-40% och priset varierar med mängden. Ju mer vårdande lagerbärsolja desto dyrare och exklusivare tvål. Olivoljan, som är den andra stora beståndsdelen i Aleppotvål är en mild rengörare som lämpar sig speciellt för eksemhud, akne och klåda. Behöver vi säga att kombinationen av Aleppotvålens fantastiska oljor ger snudd på en mirakelprodukt? Tvålen har en härlig naturlig “ren” doft som kommer från de förtvålade oljorna, inga doftämnen är tillsatta.

Aleppotvål med lägre halt lagerbärsolja

Lagerbärsoljan behöver inte överdoseras för att göra nytta, de lägre doseringarna passar dig med normal hud och normal hårbotten. Om du inte brukar tänka på hur dina händer eller hårbotten mår har du troligtvis normal hud. Tvålen passar bra till handtvätt, hårtvätt och kroppstvätt för både män och kvinnor.

Aleppotvål med högre halt lagerbärsolja

En högre andel lagerbärsolja gör susen om du har problem med kliande eller flagande hårbotten, irriterade och torra händer eller känslig hud på övriga delar av kroppen. Om du upplever att du får torrare hud och hårbotten vintertid är det bra att byta till den här tvålen under de kalla vintermånaderna. Den här tvålen är dessutom en fantastisk ersättare till raklödder och skapar en skyddande hinna mellan rakhyvel och hud samtidigt som den inte skymmer sikten, testa! Du kommer inte bli besviken.

Aleppotvål med högst halt lagerbärsolja

Lyxtvålar! Dessa är fantastiska som ansiktsrengöring, gärna i kombination med ett par droppar olja (t.ex. Jojoba), det kanske låter konstigt men det ger en perfekt mild och återfuktande rengöring med babylena kinder som resultat. På tal om baby, om du vill använda Aleppotvål till barnen är det här den mest mjukgörande. Har du problematisk hårbotten med psoriasis eller eksem är det här hårtvålen för dig.

Den höga andelen Lagerbärsolja gör att tvålen lindrar och lugnar eksem, hudutslag och akneutbrott.

aleppotvål 4

Så använder du Aleppotvål

Kropp & Händer:

Välj en Aleppotvål med lägre andel Lagerbärsolja (som alltid väljer du dock en högre procenthalt om du har problemhud) eller en Aleppotvål med malda kaffebönor i för en skön skrubbeffekt. Använd som vilken annan fast tvål som helst

Ansikte:

Välj en tvål med hög andel Lagerbärsolja. Löddra upp tvål i händerna och applicera ett par droppar olja i handflatan, gnid så att de blandas och tvätta sedan ansiktet som vanligt. Tvättlapp går såklart också bra att använda, använd inte tvål i ögonen. Vill du ha en riktigt silkeslen upplevelse kan du välja en Virgin Aleppotvål med Arganolja i.

Rakning:

Gnid tvålen direkt mot fuktig hud och arbeta upp ett milt lödder med händerna eller med en mjuk borste. Raka som vanligt och skölj av. Lenast rakning ger en 24-25% eller 32-40% tvål.

Hår och skägg:

Aleppotvålen innehåller till skillnad från vanliga schampon inte vatten, därför behöver vi tillföra vatten för att tvätta håret med aleppotvål. Gnugga tvålen direkt mot dyngsurt hår eller skägg, arbeta upp ett lödder (stick in huvudet under duschstrålen igen om du behöver mer vatten), massera med fingrarna, låt sitta ca 1min och skölj sedan med mycket vatten. Avsluta med surskölj istället för balsam.

Alla procenthalter hjälper hårbotten att minska sebumproduktionen (sebum gör håret fett), välj därför procenthalt utifrån hur hårbotten mår (normal/torr/mjäll osv.).

aleppotvål 5
Aleppotvål 12% lagerbärsolja​ (kemikalieklok)
aleppotvål 6
Aleppotvål 20% lagerbärsolja​ (kemikalieklok)
aleppotvål 7
Aleppotvål 35% lagerbärsolja​ (kemikalieklok)
Aleppotvål 12%
Aleppotvål 12% lagerbärsolja​
aleppotvål 8
Aleppotvål 24% lagerbärsolja​
Aleppotvål 32
Aleppotvål 32% lagerbärsolja​
aleppotvål 9
Virgin Aleppotvål 5% lagerbärsolja​
Aleppotvål 25%
Virgin Aleppotvål 25% lagerbärsolja​
aleppotvål 10
Virgin Aleppotvål 40% lagerbärsolja​

26 svar

 1. Hej, jag har lite torr hårbotten men inga flagor och delvis, blekt torrt hår. Har självfall och lite smått lockigt.
  Tänkte testa Aleppotvål. Vilken rekommenderas?
  I somras testade jag svinhårsborste, det kliade infernaliskt i hårbotten. Slutade när jag slutade använda borsten. Kan jag ha allergi?

 2. Hej!
  Jag undrar om ni kan rekommendera en tvål till mig som jag kan använda som shampoo. Jag tvättar håret var 3e dag. Och det är ganska torrt, även färgat. Vet ej vilken procent jag ska köpa..
  mvh Karin

 3. Hej!
  Efter att kollat mig själv i spegel och tittat på mitt hår så började jag googla lite och hamnade här.
  Har inte testat men är mer än intresserad på att göra det. Nu är det så att mitt hår blev aldrig densamma som den var för 5-6 år sen.. Jag hade långt fint tjockt och mycket hår. (Plattade en hel del då)Dock klippte jag det pga massa slitna toppar men i och med att jag var van med långt hår så gjorde jag något riktigt dumt. Jag valde att en göra hårförlängning (inte dom med clips) utomlands. Där dom klippte mitt hår ?? Så att det blev ojämnt och extremt tunn.. Var ju så ung å rädd att jag vågade inte säga något eller ens fråga.. La en massa pengar och det såg inte ens naturligt ut. Om jag bara hade tålamoden att låta det växa ut! Mitt hår växer inte alls lika snabbt som den brukade. Har inte alls lika mycket hår utan bara två sektioner typ. Tappar mycket hår. Mitt hår ser väldigt torrt ut trots massa balsam å likande produkter. Har testat såna där hårpiller och det funkade inte alls förutom att mina naglar mår bättre. Jag har rätt så lockigt hår men på vissa ställen så har texturen försvunnit så det ser inte alls fint ut. Sedan ser dom inte alls friska utan mer torra och livlösa. Detta påverkar mig så mycket då mitt hår var något folk brukade alltid ge mig komplimanger för (sen jag var liten). Och nu känns det som en kalufs.. Vad borde jag göra för att vända på detta? Vill så gärna ha frisk hår igen..

 4. Hej! Jag undrar om hur man använder aleppotvålen till ansiktet. Jag har problem med acne och har testat det mesta utan resultat. Jag har en aleppotvål som jag använder till håret och undrar om jag kan använda den till ansiktet också? Och i så fall, ska man göra en surskölj efteråt? Är rädd för om äppelcidervinäger kanske är för starkt för huden? Tack för en jättebra blogg <3

 5. Funkar det med aleppotvål när man färgat håret? Eller tvättar den ur mycket färg ?

  1. Hej!
   Den är väldigt skonsam för färgat hår, mkt bättre än de flesta schampon.
   Lycka till!

 6. Hej jag har nu testat aleppo tvålen med 32 % och surskölj med äppelcidervinäger, jag säger bara det är ren magi detta! Kunde kamma håret direkt , har alltid behövt massa balsam, lukten är ok, tvålen var verkligen bra på alla sätt, gjorde lock creme med sheasmör jojoba olja och tistelolja, verkar hur bra som helst! Känns riktigt bra detta med dessa naturliga produkter! Har torrt lockigt hår som går av i topparna och kliande hårbotten så de ska bli intressant att se om de kan bli ordning på kalufsen..
  Måste bara få berömma dej för ditt vackra långa hår ! Jag blir glad om mitt hår kan växa ut om så bara några cm ..Tack för en fin och informativ blogg!

  1. Hej!
   Tack, vilken fin kommentar!
   Har du läst vårt blogginlägg om naturliga tips för långt hår?
   Underbart att No Poo funkar så bra för dig, det är verkligen fantastiskt att känna att man hittar hem med naturliga produkter.

 7. Hejsan vilken tvål ska jag använda, jag har fet hårbotten och torra toppar. Jag upplevde att tvålen satt kvar i håret fast jag sköljde noggrant. Använde surskölj ibland. Har svårt att få till det med mitt hår som är väldigt tunt med tunna hårstrån. Har provat water only oxå i flera månader men det blev heller inte bra. Mvh Emily

 8. Hej! Så spännande, jag ska absolut prova detta sätt för hårvård? Men jag undrar, om man tränar och blir väldigt svettig mer än en gång i veckan och vill fräscha till sig efteråt även i håret, vad rekommenderar du då? Finns det någon “light” mellantvätt metod, gärna en som inte kräver surskölj efter..? Eller ska man bara låta svetten torka och sen borsta håret??

  1. Svett i hårbotten är annorlunda mot svett i tex armhålorna. Det är praktiskt taget bara salt och vatten så en sköljning med vatten ska räcka, en del väljer att göra en surskölj utan aleppotvätt innan efter träning, då får håret en light-tvätt. Lycka till!

 9. Hej,
  Om man skulle vilja dela på tvålen, finns det något fiffigt sätt utan att den går sönder?

  1. Testa med en varm kniv eller en varm ståltråd. Ev smulor som blir kan du använda som tvättmedel i tvättmaskinen (riv ifall det blir större “smulor). Lycka till!

 10. Hej! Jag undrar öllm du testat att använda mjölksyra till surskölj? Och isåfall vad tycker du om det och är det något du skulle rekommendera? 🙂

 11. Hej! Har en fråga till dig för vet verkligen inte vad jag ska göra längre. Detta är andra gången jag försöker mig på metoden att tvätta håret med aleppo tvål. Har den här gången kört i ungefär en vecka. Mitt problem är att håret blir rent och fint i hårbotten men längderna blir flottiga så fort de har torkat. Det känns som att det är tvålrester som torkar in i håret typ. Trots att jag verkligen sköljer jätte noga och länge. Förstår inte vad jag gör för fel för vill verkligen att denna metoden ska funka. Ver du vad som kan orsaka detta?
  Hälsningar

 12. Hej! Jag köpte för ett tag sedan en Aleppotvål med 24% lagerbärsolja för att tvätta håret med. Skulle tippa på att jag tvättat håret kanske 5-6 ggr nu på drygt 3 v. Jag har sköljt med äppelcidervinäger blandat med vatten efteråt. När jag förra veckan var hos frisören sa han att min hårbotten såg mycket irriterad ut, och jag märker nu att det börjat klia en del. Men, jag är inte beredd att ge upp försöken än. Har du några tips på vad jag kan göra annorlunda? tacksam för tips 🙂

  1. Hej!
   När man slutar med sulfater och silikoner ser man hur håret mått “under ytan”, vilket gör att en del upplever att håret/hårbotten ser ut och känns torrare i början. Testa att göra en hårbottenmask (recept finns här: https://www.kemikalieklok.nu/diy-harbottenmask/ ), vår Neemolja är tyvärr slut just nu men om du inte har någon hemma kan du nöja dig med bara Jojobaolja och ev honung. Använd regelbundet före tvätt och vänta med att dryga ut alltför långt mellan tvättarna tills hårbotten är balanserad. Använd svinhårsborsten i hårbotten också, det stimulerar cirkulationen till hårsäckarna och tar bort torra hudflagor. Du kan också prova med att gå över till 32% en tid.

 13. Så intressant och spännande läsning! Är gravid och vill gärna gå över till naturligare alternativ. Kanske en jättedum fråga, men är aleppotvål ok vid graviditet och amning? Finns så många do’s and dont’s på nätet i samband med graviditet, så en blir ju alldeles nojig 😉

Kommentarer är stängda.

  Din varukorg är tom 😱
   Calculate Shipping