Så väljer du Aleppotvål – En komplett guide

Aleppotvålen tros var den äldsta sortens tvål och har funnits i närmare 5000 år med kändisar som Cleopatra i den trogna anhängarskaran...

innehållsförteckning

Hur man väljer Aleppotvål

Aleppotvålen tros var den äldsta sortens tvål och har funnits i närmare 5000 år med kändisar som Cleopatra i den trogna anhängarskaran. Fit for a Queen med andra ord! Tvålen finns i nästan oändligt många kombinationer (där aleppotvål med 40% lagerbärsolja är bland de populäraste), kvaliteter och för olika användningsområden. Det kan göra det svårt att veta vad man behöver, men det gör också att du kan hitta en välgörande tvål, med rykte om sig som världens renaste tvål, som är perfekt anpassad till din kropp och ditt hår.

Hitta rätt

Jakten på den perfekta Aleppotvålen kan delas upp i två etapper. Den första är att hitta en tvål som faktiskt är så ren och naturlig som den utger sig för att vara. Namnet Aleppotvål är nämligen inte skyddat utan kan sättas på i stort sett vilken tvål som helst. Även om de flesta Aleppotvålar är gjorda med någon typ av olivolja som bas så kan de i övrigt innehålla onödiga och kanske till och med skadliga ingredienser om tillverkaren inte är mån om innehållet. Den andra etappen handlar om att hitta en tvål som passar just dig: din hud, ditt hår eller både och.

aleppotvål 1
En traditionell aleppotvål är mörkt grön i mitten. Bland annat.

Är innehållet alltid rent och naturligt?

Det enda en Aleppotvål behöver innehålla är: Olivolja, Lagerbärsolja, lite lut, en gnutta salt och några droppar vatten (lutet försvinner under förtvålningen och finns inte kvar i tvålen).  Många Aleppotvålar innehåller dock parfym, palmolja eller färgämnen och det brukar vara svårt att utläsa om råvarorna är ekologiska eller inte. Så hur vet man om man hittat rätt? Läs noga på innehållsförteckningen och kom ihåg att allt som är naturligt inte nödvändigtvis är oskadligt. Innehåller tvålen fler ingredienser än det traditionella receptet kräver kan det hända att tvålen inte funkar lika bra till hår eller för att lugna irriterad hud till exempel. Jag har testat mig igenom diverse tvålar, här är min story:

aleppotvål 2
Så här kan 4 år utan schampoo se ut

Jag blev fullkomligt förälskad i den första Aleppotvålen jag köpte, mitt hår var strålande rent, blev inte lika snabbt fett och mitt självfall gick från vågor till vackra lockar. Tyvärr såldes tvålen vid ett franskt marknadsstånd utan innehållsförteckning, varumärke eller ursprungsdeklaration och när jag väl insett dess fantastiska egenskaper och användningsområden var jag långt därifrån och inget sätt att kontakta fransosen för mer information. När min underbara tvål tog slut var det dags att köpa en ny, men det var lättare sagt än gjort för tvålarna jag köpte efter det var inte alls lika bra. Huden blev inte lika mjuk, håret inte lika rent och dessutom blev det snabbt fett igen. Eftersom jag visste hur bra “rätt” tvål kan vara gav jag inte upp och efter att ha testat allt från fina ekotvålar till fulimporterade tvålar med text enbart på arabiska, hittade jag till slut en tvål som levde upp till minnet av marknadstvålen.

Jag ringde och pratade med den syriske distributören och fick intygat att Olivoljan som används är ekologisk och Lagerbärsoljan kommer från obesprutade vilda bär som växer i omgivningarna, inga onödiga ingredienser eller allergiframkallande eteriska oljor -Halleluja! Jakten på den perfekta tvålen var äntligen slut och vi har varit bästa vänner sedan dess.

Den här godbiten till tvål blev också starten för vår webbshop, efter otaliga frågor om HUR jag kan ha så friskt hår efter åratal utan schampo och var man får tag på den beryktade tvålen beslöt vi oss för att ta in den och lägga upp till försäljning. Nu, nio månader senare har vi en fullfjädrad e-handel med ett utbud av ekologiska, näringspackade och etiskt framställda produkter som gör oss sprickfärdiga av stolthet.

Flytande Aleppotvål

Aleppotvålen är inte naturligt flytande och precis som andra flytande produkter tillsätts vatten som i sin tur kräver konserveringsmedel för att inte produkten ska bli dålig. Konserveringsmedel som i värsta fall är hormonstörande och i bästa fall allergiframkallande. Hård tvål är minst lika hygienisk som flytande i hemmiljö. På offentliga platser där det är en ständig ström av folk som tvättar händerna och tvålen aldrig hinner torka upp behöver man flytande tvål men det finns inga skäl att undvika en fast tvål hemma. Den är drygare, renare och, enligt mig, snyggare där den ligger på sitt tvålfat.

aleppotvål 3

Tillverkning av Aleppotvål - en urtida tradition

Aleppotvålar tillverkas vanligen i Aleppo, Syrien eller i Frankrike men det finns även tillverkare på andra ställen runtom i världen. För de tre familjeföretag som står för produktionen av de traditionella aleppotvålarna i vår butik är tvåltillverkningen deras enda inkomstkälla. De har själva valt att stanna kvar i det krigsdrabbade Syrien och enda sättet för dem att kunna bo kvar är tack vare en jämn efterfrågan på deras hantverk, varenda tvål är rörd, skuren och stämplad för hand. Recepten och tillverkningsseden är syriernas stolthet och arv och våra tillverkare följer den till punkt och pricka.

Våra Virgin Aleppotvålar tillverkas med precis samma syriska tillverkningsmetod för hand. Delar av sortimentet tillverkas fortfarande i Syrien och några tvålar tillverkas enligt konstens alla regler i Frankrike dit många syrier flytt för att skapa sig ett nytt liv undan kriget.

Både Olivträdet och Lagerbärsbusken växer naturligt i Medelhavsområdet, samma plats som tvålen tillverkas. Tvålen lagras mellan sex månader upp till ett år, då skiftar färgen från grön till brun, inuti tvålen brukar det finnas ett parti som behållit den gröna färgen. Ju längre lagringstid desto bättre blir tvålen, med tiden skiftar pH-värdet neråt och tvålen blir tåligare att hantera.

Olika procenthalter - hitta tvålen som passar dig

Procenthalten som anges för tvålen representerar mängden lagerbärsolja. Lagerbärsoljan tillsätts i slutet av tvålprocessen och ju högre andel av denna exklusiva olja desto mer vårdande, mörkare är tvålen. Lagerbärsoljan i tvålen återfuktar samtidigt som den rengör vilket gör att man slipper den strama känslan av uttorkande hud efter tvätt, perfekt för torr och känslig hud! Oljan är antibakteriell och antifungal (motverkar svamptillväxt) vilket gör den effektiv mot mjäll och akne. Tvålen kan ha en halt av Lagerbärsolja som oftast varierar mellan 4-40% och priset varierar med mängden. Ju mer vårdande lagerbärsolja desto dyrare och exklusivare tvål. Olivoljan, som är den andra stora beståndsdelen i Aleppotvål är en mild rengörare som lämpar sig speciellt för eksemhud, akne och klåda. Behöver vi säga att kombinationen av Aleppotvålens fantastiska oljor ger snudd på en mirakelprodukt? Tvålen har en härlig naturlig “ren” doft som kommer från de förtvålade oljorna, inga doftämnen är tillsatta.

5-12% Aleppotvål

Lagerbärsoljan behöver inte överdoseras för att göra nytta, de lägre doseringarna passar dig med normal hud och normal hårbotten. Om du inte brukar tänka på hur dina händer eller hårbotten mår har du troligtvis normal hud. Tvålen passar bra till handtvätt, hårtvätt och kroppstvätt för både män och kvinnor.

24-25% Aleppotvål

En högre andel lagerbärsolja gör susen om du har problem med kliande eller flagande hårbotten, irriterade och torra händer eller känslig hud på övriga delar av kroppen. Om du upplever att du får torrare hud och hårbotten vintertid är det bra att byta till den här tvålen under de kalla vintermånaderna. Den här tvålen är dessutom en fantastisk ersättare till raklödder och skapar en skyddande hinna mellan rakhyvel och hud samtidigt som den inte skymmer sikten, testa! Du kommer inte bli besviken.

32-40% Aleppotvål

En riktig lyxtvål! Den är fantastisk som ansiktsrengöring, gärna i kombination med ett par droppar olja (t.ex. Jojoba), det kanske låter konstigt men det ger en perfekt mild och återfuktande rengöring med babylena kinder som resultat. På tal om baby, om du vill använda Aleppotvål till barnen är det här den mest mjukgörande. Har du problematisk hårbotten med psoriasis eller eksem är det här hårtvålen för dig.

Den höga andelen Lagerbärsolja gör att tvålen lindrar och lugnar eksem, hudutslag och akneutbrott.

aleppotvål 4

Så använder du Aleppotvål

Kropp & Händer:

Välj en Aleppotvål med lägre andel Lagerbärsolja (som alltid väljer du dock en högre procenthalt om du har problemhud) eller en Aleppotvål med malda kaffebönor i för en skön skrubbeffekt. Använd som vilken annan fast tvål som helst

Ansikte:

Välj en tvål med hög andel Lagerbärsolja. Löddra upp tvål i händerna och applicera ett par droppar olja i handflatan, gnid så att de blandas och tvätta sedan ansiktet som vanligt. Tvättlapp går såklart också bra att använda, använd inte tvål i ögonen. Vill du ha en riktigt silkeslen upplevelse kan du välja en Virgin Aleppotvål med Arganolja i.

Rakning:

Gnid tvålen direkt mot fuktig hud och arbeta upp ett milt lödder med händerna eller med en mjuk borste. Raka som vanligt och skölj av. Lenast rakning ger en 24-25% eller 32-40% tvål.

Hår och skägg:

Aleppotvålen innehåller till skillnad från vanliga schampon inte vatten, därför behöver vi tillföra vatten i tvättprocessen. Gnugga tvålen direkt mot dyngsurt hår eller skägg, arbeta upp ett lödder (stick in huvudet under duschstrålen igen om du behöver mer vatten), massera med fingrarna, låt sitta ca 1min och skölj sedan med mycket vatten. Avsluta med surskölj istället för balsam.

Alla procenthalter hjälper hårbotten att minska sebumproduktionen (sebum gör håret fett), välj därför procenthalt utifrån hur hårbotten mår (normal/torr/mjäll osv.).

Aleppotvål 12%
Aleppotvål 12% lagerbärsolja​
aleppotvål 5
Aleppotvål 24% lagerbärsolja​
Aleppotvål 32
Aleppotvål 32% lagerbärsolja​
aleppotvål 6
Virgin Aleppotvål 5% lagerbärsolja​
aleppotvål 7
Virgin Aleppotvål 25% lagerbärsolja​
aleppotvål 8
Virgin Aleppotvål 40% lagerbärsolja​
aleppotvål med arganolja
Virgin Aleppotvål 10% Argan
aleppotvål 9
Virgin Aleppotvål 2% Kaffe