Så underhåller du din svinhårsborste [och alla andra borstar]

När man tvättar håret med No Poo-produkter blir svinhårsborsten en viktig del i rutinen. Svinhåren suger upp serum (fett) från hårbotten och fördelar det i ett tunt skikt över längderna. Efter ett tags användning ser man även tydliga spår av hur borsten detoxar håret från damm och luftföroreningar och det kan vara dags att rengöra den.

Så underhåller du din svinhårsborste [och alla andra borstar]

När man tvättar håret med No Poo-produkter blir svinhårsborsten en viktig del i rutinen. Svinhåren suger upp serum (fett) från hårbotten och fördelar det i ett tunt skikt över längderna. Det gör att håret inte blir fett lika snabbt samtidigt som det ger håret en glänsande, skyddande hinna och du som har hunnit testa hundra borsttag någon kväll vet hur silkeslent mjukt håret blir av svinhårsborsten. Efter ett tags användning ser man även tydliga spår av hur borsten detoxar håret från damm och luftföroreningar och det kan vara dags att rengöra den.

Alla kammar och borstar, oavsett material, mår bra av att göras rent då och då, den här metoden är otroligt skonsam och effektiv och funkar lika bra till svinhår som trä, metall och plast.

Frekvens

Beroende på hur lätt ditt har drar till sig smuts och damm kan man behöva tvätta borsten olika ofta. Jag tvättar min ungefär en gång i månaden, när det är dags märker jag på att borsten inte längre rengör håret lika effektivt.

Rengöring i fem enkla steg:

  1. Ta bort löst hår och damm genom att dra genom borsten med en kam eller gaffel. Är borsten välanvänd kommer dammet ha tryckts ner mot gummiplattan så pilla lite extra där för att få bort så mycket som möjligt.
  2. Häll upp hett vatten i en låg skål eller fat med kant och lös upp en matsked honung i vattnet. Skålen/fatet ska vara utformad så att borsten kan vila på kanten utan att hela gummiplattan och borstryggen hamnar under vattenytan.
  3. Sväng runt med borsten i vattnet för att börja lösa upp smutsen, låt sedan borsten ligga i honungsvattnet en kvart.
  4. Rör runt med borsten igen för att släppa det upplösta dammet i vattnet. Om borsten var väldigt smutsig kan du fylla skålen med kallt vatten och swisha borsten i det, men jag brukar skippa det steget.
  5. Lägg borsten på en dubbelvikt handduk med borsten nedåt och låt torka över natten.

Använd inte svinhårsborsten innan den torkat, det sliter på både hår och borste!