Så tvättar du håret med aleppotvål

Schampotvålar är lättare att använda än många tror men tekniken är lite annorlunda jämfört med att tvätta med ett flytande schampo. Det är samma teknik för alla hårtvålar men det betyder inte att de ger samma resultat.

Rätt teknik

Att tvätta håret med en bra teknik är viktigt för att håret ska kännas rent och hålla sig rent. Aleppotvålen innehåller den fantastiska lagerbärsoljan som är antiseptisk, vårdande, mjukgörande och lugnande för hårbotten, men om tvålen inte arbetas in och sköljs ur rätt kan håret kännas stripigt eller vaxigt efter tvätt.

Så här tvättar du håret med aleppotvål:

 1. Innan du kliver in i duschen: red ut håret.

  Använd en glestandad kam för skonsammast utredning.

 2. I duschen: blöt håret så att det är drypande vått.

  Har du tjockt hår kan du behöva lyfta håret i sektioner så att det garanterat inte finns några våta partier. Vattnet hjälper tvålen att fördelas jämnt över hela håret.

 3. Börja uppifrån: massera in hårbotten först.

  Ta Aleppotvålen i handen och använd direkt mot hår och hårbotten. Aleppotvålen löddrar ordentligt och gör det lätt att känna när hela håret är rent. Börja framifrån och massera in tvålen i håret med cirkulära rörelser tills du har ett härligt lödder i hela hårbotten. Använd mer vatten om det känns svårt att arbeta upp ett lödder. Tänk på att vanliga schampon, till skillnad från aleppotvålen, innehåller en massa vatten. Därför kan man behöva stoppa in huvudet lite snabbt för en extra blötläggning under tiden du tvättar.

 4. Arbeta dig nedåt: glöm inte längderna.

  En stor skillnad mot flytande schampo är att de flesta behöver tvätta även längderna för att inte fett och smuts bara ska flytta ner en decimeter. Det är ofta en anledning till att man kan uppleva håret som fett i längerna. Dra tvålen längs med håret uppifrån och ner tills du gått igenom hela håret.

 5. När hela håret är löddrat: massera grundligt.

  Lägg ifrån dig tvålen och börja massera både hårbotten och längderna. Om du har torr, kliande hårbotten eller mjäll är det bra att massera i minst en minut.

 6. Skölj ur. Skölj ur igen.

  Nu är du redo att skölja ur håret. Precis som övriga punkter så är detta inte särskilt svårt, även om det krävs en viss teknik som skiljer sig från schampooanvändande. Använd händerna för att underlätta sköljningen så att vatten kan komma igenom hela håret. Börja uppifrån och arbeta dig nedåt. Dela upp i sektioner vid behov.
 7. Avsluta med surskölj.

  Det sluter fjällskikten på hårstrået och gör håret lent, starkt och lätt att reda ut. Läs inlägget fantastiskt välmående hår med surskölj om du känner dig osäker på hur detta går till.

En extra upplysning om vikten av att skölja

Skölj, skölj, skölj. Att skölja håret dubbelt så länge som du skulle göra med flytande schampo är en bra riktlinje. Håret ska alltså vara ordentligt blött genom hela processen; innan du löddrar, under tiden du löddrar och efter du har löddrat. Har du använt tillräckligt med vatten är det lätt att skölja ur tvålen, och hela håret blir rent.

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Johanna

  Jag tycker VERKLIGEN att jag sköljer ur håret ordentligt, men upplever att jag får beläggning på längderna. Tips?

  1. Kemikalieklok

   Prova att arbeta upp ett riktigt tjockt lödder. Innan man har rätt teknik är det lönt att tvåla in en längre stund, även om det går åt mer tvål. Ju mer lödder desto renare blir håret och desto lättare sköljs tvålen ur. Glöm inte att tvålen till skillnad från flytande schampo inte innehåller hälften vatten, tillför därför vatten under tiden du löddrar in tvålen i håret.
   Lycka till!

Kommentarer är stängda.