Vi brinner för barns rätt till en giftfri värld.

Kemikaliekloks ursprung

Detta är vår egen historia, en sammanfattning av en period som formade hela vår familj, ur vilken företaget Kemikalieklok föddes:

Inte ens ett år och nedsövd på ett operationsbord på Linköpings Universitetssjukhus. Elva månaders nervositet och katastroftankar mynnar ut i den här stunden, upplevelsen många föräldrar inte ens kan föreställa sig. En i vanliga fall glad och förväntansfull liten pojke får en mask över ansiktet så att gas fyller hans lungor tills dess att tröttheten inte längre går att kämpa emot. Han somnar. När ett barn somnar i din famn kan det vara en fantastisk känsla av välbehag och lugn, men det var det givetvis inte denna gång.

Hormonstörande ämnen hade letat upp lillebror redan under sin känsliga vistelse i mammas mage då han hade fullt upp med att utvecklas från embryo till att bli redo att möta världen. Dessa ämnen kom i vägen för viktiga processer och hela familjen lever nu med en helt ny förståelse för vad skadliga ämnen i vår vardag kan få för konsekvenser i kroppen. 
Vi hade tur. Lillebror vaknade, den första av två eller fler operationer är avklarad. Väl tillbaka hemma är faran dock långt ifrån över. Lillebror ska nämligen börja i förskolan. Den ur kemikaliesynpunkt farligaste vardagsmiljön för barn, med högst halter av hormonstörande ämnen.

Varje dag utsätts en halv miljon barn i Sverige för cancerframkallande och hormonstörande ämnen när vi lämnar dem på förskolan. Och när vi hämtar dem på eftermiddagen så har ca 8000 NYA potentiellt skadliga ämnen tagits fram av kemikalieindustrin. Det innebär med andra ord att det tas fram en ny kemikalie var tredje sekund. Dygnet runt. Sju dagar i veckan. Året om.

Att behöva lämna över sitt till synes livlösa barn till främlingar som ska försöka rätta till ett fel som aldrig hade behövt uppstå väcker känslor av ilska, oro och sorg. Maktlöshet. Och jävlar anamma.

Vår mission består av att utbilda och inspirera vår omgivning och erbjuda bra, hållbara alternativ till skadliga vardagsprodukter. Allt för att färre ska behöva lida av kemikaliesamhällets konsekvenser och för att nästa generation ska ha en chans till en frisk, ren framtid.

Välkommen till vår fristad från skadliga ämnen.