7 sätt att använda linoljesåpa för giftfri städning


Därför ska du välja en linoljesåpa utan fettsyror

Det finns flera olika sorters såpa som beroende på råvara får olika egenskaper. T.ex. kan såpa göras på solrosolja, tallolja, rapsolja, linolja eller en blandning av olika oljor.

Fördelen med att använda linolja är att den löser upp fläckar på ett oslagbart sätt. Linoljesåpa en väldigt svensk företeelse och tradition eftersom vi har rätt växtklimat för att vara självförsörjande på lin och linoljesåpa.

När man ska välja mellan olika såpor har vi sett och erfarit att de flesta traditionella linoljesåpor på marknaden innehåller mycket fettsyror efter förtvålning vilket innebär att man efter städning får en fet hinna kvar på golv, köksbänkar och inredning.

Eftersom damm också är fett blir dragningskraften nästan magnetisk och ytan blir snabbare smutsig igen. Många tycker att fettsyrorna är en fördel eftersom såpan är mer återfuktande för huden och därav skulle vara det för till exempel trä också. Fettsyrorna har dock för stor molekylstorlek för att tränga ner i träet och därför är de endast av godo när man vill använda såpan som handtvätt.

Vill man få ett bra städresultat och en yta som håller sig ren länge är en såpa utan fettsyror det allra bästa! Vi har efter 10 månaders sökande fått hjälp att producera en linoljesåpa där allt lin är odlat i Sverige, i växelbruk för maximal biologisk mångfald,  linoljan är kallpressad i Sverige och hela förtvålningsprocessen till såpa är gjord i samma lokaler som pressningen. Dessutom är fettsyrorna bortfiltrerade! Bra va?! Att både 1-litersdunken och 5-litersdunken är av plåt istället för plast ger en stjärna i kanten tycker vi.

Använd linoljesåpa på allt från din altan till dina golv – Slipp syntetiska dofter & kemikalier

 

Svensktillverkad linoljesåpa av kallpressad linolja har länge använts för alla möjliga rengöringsbehov. Ett giftfritt och bra alternativ! Linoljesåpa är extra vass på rengöring eftersom den löser fett så bra. Tyvärr blir den överfettad vid normal tillverkning vilket innebär att det finns fria fettsyror kvar i såpan. Det gör visserligen såpan mer återfuktande för huden vid användning men den lämnar också en tunn oljehinna på ytorna som har rengjorts. Eftersom damm dras till fett blir ytan smutsig igen snabbare. Därför har vi i jakten på den perfekta städprodukten hittat en svenskproducerad OCH svenskodlad linoljesåpa helt fri från fettsyror. Resultatet blir en såpa som är fenomenal på att lösa fett och lämnar diskbänkar, duschväggar, trägolv, kakel och fogar skinande rent!

7 användningsområden för linoljesåpa som förenklar städningen

1. Använd linoljesåpa och överge rengöringssprayerna

Om du använder en linoljesåpa utan fria fettsyror slipper du den feta hinnan som lätt kan bli kvar med traditionella såpor. Använd till köksbänkar, matbordet, dammtorkning, städning av badrummet.

Dosering: 2 tsk linoljesåpa per halvliter vatten

2. Använd linoljesåpa som tvättmedel

Kopplingen mellan pulvertvättmedel och kemikaliefyllda dammråttor är starkare än man kan tro. Dessa tvättmedel innehåller zeoliter, små korn som stannar kvar på plaggen och faller av vid användning, då samlas de istället som damm på golvet och ökar risken för allergier.
Sköljmedel å sin sida gör plaggen mjuka genom att de aldrig riktigt torkar, utan ser till att vi går omkring med lätt fuktiga plagg hela dagarna. Det sliter på plaggen och känns inte så bra för huden heller. Först när sköljmedlet är ett minne blott brukar man inse hur otroligt starkt de luktar. Second handfyndade kläder tvättade i parfymerade medel brukar ge starka stickningar i näsan hos oss parfymfria i många tvättar efter att de landat i sitt nya hem.
Välj istället en naturlig tvättrutin. Allehanda textilier  är så tacksamma att tvätta med såpa i tvättmaskinen, rena och krispiga sänglinnen och handdukar är vad du har att vänta. Eftersom Kemikalieklok såpa är fri från fettsyror ska den även vara snäll mot elastiska material men vi uppmanar till försiktighet. Såpan är inte testad som tvättmedel för plagg med resår.

Linoljesåpa  är ett alldeles utmärkt tvättmedel men se upp för överfettad såpa som, åtminstone i teorin, kan slita onödigt på resårer som snabbt blir trötta pga den feta hinnan den gärna lämnar efter sig. Sköljmedlet kan ersättas med en matsked ättika, ättikan mjukar upp plaggen och neutraliserar dålig lukt (svettlukt t.ex.). Ättikslukten är helt borta när tvättmaskinen kört klart.

Tips! Naturlig fläckbehandling för riktigt envisa fläckar: Blöt ner fläcken med vatten och gnugga med aleppotvål (alla %-halter funkar!) och släng in i tvättmaskinen med normal dosering av såpa. Hinner du inte köra en maskin direkt kan du låta tvålen torka in och tvätta när det passar.

Dosering: 1-3 tsk linoljesåpa i tvättmedelsfacket, 1-2 msk ättika i sköljmedelsfacket.

Dosering vittvätt: addera 3 msk bikarbonat tillsammans med såpan i tvättmedelsfacket.

3. Använd linoljesåpan för att få dina drömmars rena badrum

Det här är paradgrenen för Kemikaliekloks såpa! Stryk koncentrerad såpa på smutsiga fogar, låt sitta 10 min och skrubba sedan rent med rotborste/nagelborste/gammal tandborste. Fogarna blir som nya utan att slita på ytskiktet! Koncentrerad såpa på skrubbsvamp fungerar även kanon för att rengöra duschväggar/kranar osv som har fått kalkbeläggningar. Komplettera med en halv citron som du strött salt på för de mest svårövertalade fläckarna. Till resten av badrummet kan du använda doseringarna nedan. Ren såpa på skursvamp är dessutom ett riktigt mirakelmedel för ingrodd smuts på insidan av badkaret!

Dosering kakelspray: 2 tsk linoljesåpa per halvliter vatten (🍋 +🧂)

Dosering skurmedel klinkers: 2-3 msk linoljesåpa per liter vatten (🍋 +🧂)

4. Använd linoljesåpan som naturlig ugnsrengöring

Konventionell ugnsrengöring har en stark kemikalielukt och fullt med varningsmärkningar. Inget man vill ska ånga ut ur ugnen med andra ord. Som tur är är det lätt som en plätt att göra rent ugnen med såpa. Pensla/smörj in hela ugnen med koncentrerad såpa, värm ugnen till 100 grader och låt den sedan svalna. Torka av såpan och all smuts hänger med, ugnen blir ren och fin på ett kick!

Dosering: Koncentrerad linoljesåpa + ♨️

5. Linoljesåpan används med fördel för att rengöra din 🚽

Rengör toalettstolen med såpa. Toarengöring behöver varken vara knallblå eller lukta konstigt, såpan är vår bästa vän och gör sitt jobb utmärkt även här. För normal rengöring, ringla koncentrerad såpa över den smutsiga delen av toalettskålen och låt verka 10-15 min, gör sedan rent som vanligt med toaborsten.

För hårda beläggningar: Häll i 1/2 dl bikarbonat och 1/2 dl Vinäger i toaletten, låt stå över natten och skrubba sedan rent nästa dag. Det finns även naturliga pimpstenar som är bra på att skrapa bort beläggningar i toaletten.

Dosering: Koncentrerad linoljesåpa + ⏱

6. Putsa dina fönster med linoljesåpa

Späd ut ättika eller vinäger med ljummet vatten och några droppar såpa. Spraya på fönstren och torka av med svamp eller trasa. Ett gammalt husmorsknep för rena fönster utan ränder är att gnugga bort den sista fukten med tidningspapper, det blir verkligen gnistrande rent!

Dosering: 1-2 tsk ättika/vinäger per dl vatten, några droppar linoljesåpa.

7. Gör ditt eget skurmedel – linoljesåpa för din altan och ditt golv

Att ta bort smuts från golv är inte ”rocket science”, det finns absolut inget behov för en kemikaliebomb för skurning. Såpvatten är ett effektivt, skonsamt och vårdande skursätt som använts i århundraden. Passar alla golv utom linoleum (som består av linolja och därför kan lösas upp av linoljesåpa).

Dosering: 2-3 msk linoljesåpa i en skurhink med svalt vatten.

Så här rengör du din altan med linoljesåpa

En grovt smutsad altan är ingen vacker syn, men en bra linoljesåpa råder bot på detta! En av vår såpas paradgrenar är alger och beläggning på trä. Börja med att spola av det värsta med trädgårdsslangen. När det är gjort så häller du  outspädd såpa direkt på den blöta altanen och skrubbar längs med brädorna. Skölj av med vatten. Vill du såpbehandla altanen så kan du efter rengöring använda en bred pensel och pensla på ren såpa på träet och låta torka i en dag eller två. Sen har du en trall som håller sig ren länge.

Du kan även tvätta lekstuga, staket, fasad (målad eller omålad) och andra träbyggen med såpa.

Om din altan inte är så smutsig så gör du helt enkelt en ”inomhusblandning” med linoljesåpa utspätt i vatten.

Vänj dig av från syntetiska dofter som döljer – Använd naturliga neutraliserare

Rent luktar inte” är något man kan behöva upprepa för sig själv ett par gånger innan man är van. Det kan ta tid att ställa om från en verklighet som stavas ”lemon fresh”, men när du väl har gjort det så är det nästan omöjligt att återgå. Om du ändå vill ha lite väldoft i hemmet så finns det helt naturliga sätt att fixa det på. Tyvärr innehåller de ju inte hormonstörande mjukgörare som gör att den hänger sig kvar länge men man får njuta så länge den varar! Ett exempel som alla känner till är ju såklart att laga/baka något gott, det är få saker som slår doften av nybakat. Vill man inte baka kan man sätta på en stor kastrull med vatten och lägg i t.ex. en skivad citron och rosmarin och låta det småputtra under dagen. Snacka om härlig sommardoft! I adventstider kan man puttra kanel, vanilj och nejlika till exempel (eller färdiga glöggkryddor om man vill ha det riktigt smidigt).

Lyxigt och helt naturligt!

Både bikarbonat och ättika är fenomenala på att neutralisera och ta bort dålig lukt från svettiga skor, kiss eller instängd lukt från förrådet. Spraya området som luktar (madrassen, skorna, soffan, mattan, kläderna) med rent vatten eller vatten med lite ättika i, strö bikarbonat över och låt ligga över natten. Nästa dag skakar du av eller dammsuger upp bikarbonaten. Om det sker en kissolycka i sängen är det extra bra att vara snabb och strö på bikarbonaten innan det har torkat.

Med en dunk effektiv såpa, en förpackning bikarbonat och kanske en flaska ättika blir städningen riktigt rolig och du behöver aldrig oroa dig för att små krypande barnhänder eller barfotafötter ska exponeras för starka städkemikalier!

Kemikalieklok - 7 sätt att använda linoljesåpa för giftfri städning
Linoljesåpa
Kemikalieklok - 7 sätt att använda linoljesåpa för giftfri städning
Bikarbonat

Relaterade inlägg


Kommentarer

2 svar till ”7 sätt att använda linoljesåpa för giftfri städning”

  1. Christina

    Undrar en sak, när du skriver ättika, är det 24%-ig du menar?

    1. Kemikalieklok

      Det brukar funka bra med både 24% och 12%, jag använder det som råkar finnas hemma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *