7 sätt att använda linoljesåpa för giftfri städning

innehållsförteckning

Innan vi börjar:

Vilken linoljesåpa är bäst?

Så här står sig Kemikaliekloks linoljesåpa jämfört med många vanliga alternativ:

KEMIKALIEKLOKS LINOLJESÅPASåpa xSåpa y
FörpackningMetallGlasPlast
KompositionFri från fettsyror (100% förtvålad)Delvis förtvåladÖverfettad
HållbarhetTillverkad i Sverige av svenska råvaror i växeljordbrukOverifierat
NedbrytbarhetBiologiskt nedbrytbar på 21 dagar (verifierat i labb)
TillsatserHelt fri från tillsatser, färgämnen & konserveringsmedelEteriska oljorParfym

Därför ska du välja en linoljesåpa utan fettsyror

Det finns flera olika sorters såpa som beroende på råvara får olika egenskaper. T.ex. kan såpa göras på solrosolja, tallolja, rapsolja, linolja eller en blandning av olika oljor.

Fördelen med att använda linolja är att den löser upp fläckar på ett oslagbart sätt! Linoljesåpa en väldigt svensk företeelse och tradition eftersom vi har rätt växtklimat för att vara självförsörjande på lin och linoljesåpa.

När man ska välja mellan olika såpor har vi sett och erfarit att traditionell linoljesåpa innehåller mycket fettsyror efter förtvålning vilket innebär att man efter städning får en fet hinna kvar på golv, köksbänkar och inredning.

Eftersom damm också är fett blir dragningskraften nästan magnetisk och ytan blir snabbare smutsig igen. Många tycker att fettsyrorna är en fördel eftersom såpan är mer återfuktande för huden och därav skulle vara det för till exempel trä också. Fettsyrorna är dock för stora för att tränga ner i träet och därför är de bara av godo om man vill använda såpan som handtvätt.

Vill man få ett bra städresultat och en yta som håller sig ren länge är en såpa utan fettsyror det allra bästa! Hos Kemikalieklok hittar du en linoljesåpa där allt lin är odlat i Sverige, linoljan är kallpressad i Sverige och hela förtvålningsprocessen till såpa är gjord i samma lokaler som pressningen. Dessutom är fettsyrorna bortfiltrerade! Bra va?! Att både 1-litersdunken och 5-litersdunken är av plåt istället för plast ger en stjärna i kanten tycker vi.

Använd linoljesåpa på allt från din altan till dina golv - Slipp syntetiska dofter & kemikalier

Allehanda städprodukter genom åren fått oss att förknippa ett rent hem, fräscha kläder och en nytvättad kropp med syntetiska dofter av frukt, blommor eller “natur”. I själva verket är renhet faktiskt frånvaron av lukt. När man väl slutat med starkt parfymerade rengöringsprodukter blir det väldigt tydligt att lukten av “persikoblom” i sig är en förorening för inomhusluften.

Förutom allergiframkallande syntetiska eller naturliga doftämnen kan konventionella städprodukter innehålla ftalater, hormonstörande mjukgörare för plast. Anledningen är att de får doften att hänga sig kvar längre på ytan man sprayar/moppar/tvättar. Många städmedel har också ingredienser som kan vara svårnedbrytbara i miljön eller starka konserveringsmedel som kan vara giftiga för vattenlevande organismer eller ge kontaktallergier.

Som tur är 1 liter linoljesåpa allt man behöver för ett rent och fräscht hem 🙂

linoljesåpa användning 1

Svensktillverkad linoljesåpa av kallpressad linolja (inte sorten ni hittar i matbutiken) har länge använts för alla möjliga rengöringsbehov. Ett giftfritt och bra alternativ! Linoljesåpa är extra vass på rengöring eftersom den löser fett så bra. Tyvärr blir den överfettad vid normal tillverkning vilket innebär att det finns fria fettsyror kvar i såpan. Det gör visserligen såpan mer återfuktande för händerna vid användning men den lämnar också en tunn men fet hinna på ytorna som har rengjorts. Eftersom damm dras till fett blir ytan smutsig igen snabbare. Därför har vi i jakten på den perfekta städprodukten hittat en svenskproducerad OCH svenskodlad linoljesåpa helt fri från fettsyror. Resultatet blir en såpa som är fenomenal på att lösa fett och lämnar diskbänkar, duschväggar, trägolv, kakel och fogar skinande rent!

 
 
Spela videoklipp

7 användningsområden för linoljesåpa som förenklar städningen

1. Använd linoljesåpa och överge rengöringssprayerna

Om du använder en linoljesåpa utan fria fettsyror slipper du den feta hinnan som lätt kan bli kvar med traditionella såpor. Använd till köksbänkar, matbordet, dammtorkning, städning av badrummet.

Dosering: 2 tsk linoljesåpa per halvliter vatten

2. Gör ditt eget skurmedel - linoljesåpa för din altan och ditt golv

Att ta bort smuts från golv är inte ”rocket science”, det finns absolut inget behov för en specialprodukt för skurning. Såpvatten är effektivt, skonsamt och vårdande för alla golv utom linoleum (som består av linolja och därför kan lösas upp av linoljesåpa).

Dosering: 2-3 msk linoljesåpa i en skurhink med svalt vatten.

Så här rengör du din altan med linoljesåpa

En grovt smutsad altan är ingen vacker syn, men en bra linoljesåpa råder bot på detta! Börja med att spola av det värsta med trädgårdsslangen. När det är gjort så häller du lagom mängd såpa direkt på den blöta altanen och skrubbar längs med brädorna.

Om din altan inte är väldigt smutsig så gör du helt enkelt en “inomhusblandning” med linoljesåpa utspätt i vatten.

3. Använd linoljesåpa som tvättmedel

Kopplingen mellan pulvertvättmedel och kemikaliefyllda dammråttor är starkare än man kan tro. Dessa tvättmedel innehåller zeoliter, små korn som stannar kvar på plaggen och faller av vid användning, då samlas de istället som damm på golvet och ökar risken för allergier.
Sköljmedel å sin sida gör plaggen mjuka genom att de aldrig riktigt torkar, du går alltså om kring med lätt fuktiga plagg hela dagarna. Det sliter på plaggen och känns inte så nyttigt för huden heller. Först när sköljmedlet är ett minne blott brukar man inse hur otroligt starkt de luktar. Second handfyndade kläder tvättade i parfymerade medel brukar ge starka stickningar i näsan hos oss parfymfria i många tvättar efter att de landat i sitt nya hem.
Välj istället en naturlig tvättrutin. Linoljesåpa (japp, funkar till nästan allt!) är ett alldeles utmärkt tvättmedel men överfettad såpa kan, pga den feta hinnan den gärna lämnar efter sig, ibland slita onödigt på resårer som snabbt blir trötta. Alla naturmaterial däremot är så tacksamma att tvätta med såpa, rena och krispiga sänglinnen och handdukar är vad du har att vänta. Eftersom [ k l o k ] Såpa är fri från fettsyror ska den även vara snäll mot elastiska material och vi tvättar hela familjens tvätt med denna och det funkar toppen. Såpan är inte testad som tvättmedel för plagg med resår. Sköljmedlet kan ersättas med ättika, ättikan mjukar upp plaggen och neutraliserar dålig lukt (svettlukt t.ex.). Ättikslukten är helt borta när tvättmaskinen kört klart.

Dosering: 1-3 tsk linoljesåpa i tvättmedelsfacket, 1-2 msk ättika i sköljmedelsfacket.

Dosering vittvätt: addera 3 msk bikarbonat tillsammans med såpan i tvättmedelsfacket.

4. Använd linoljesåpan för att få dina drömmars rena badrum

Det här är [ k l o k ] Såpans paradgren! Stryk koncentrerad såpa på fogarna, låt sitta 10 min och skrubba sedan rent med rotborste/nagelborste/gammal tandborste. Fogarna blir som nya! Koncentrerad såpa på skrubbsvamp fungerar även kanon för att rengöra duschväggar/kranar osv som har fått kalkbeläggningar. Komplettera med en halv citron som du strött salt på för de mest svårövertalade fläckarna.

Dosering kakel: 2 tsk linoljesåpa per halvliter vatten (🍋 +🧂)

Dosering klinkers: 2-3 msk linoljesåpa per liter vatten (🍋 +🧂)

5. Använd linoljesåpan som naturlig ugnsrengöring

Konventionell ugnsrengöring har en stark kemikalielukt och fullt med varningsmärkningar. Inget man vill ska ånga ut ur ugnen med andra ord. Som tur är är det lätt som en plätt att göra rent ugnen med såpa. Pensla/smörj in hela ugnen med koncentrerad såpa, värm ugnen till 100 grader och låt den sedan svalna. Torka av såpan och all smuts hänger med, ugnen blir ren och fin på ett kick!

Dosering: Koncentrerad linoljesåpa + ♨️

6. Linoljesåpan används med fördel för att rengöra din 🚽

Toarengöring behöver varken vara knallblå eller lukta konstigt, såpan är vår bästa vän och gör sitt jobb även här!
För normal rengöring, ringla koncentrerad såpa över den smutsiga delen av toalettskålen och låt verka 10-15 min, gör sedan rent som vanligt med toaborsten.

För hårda beläggningar: Häll i 1/2 dl bikarbonat och 1/2 dl Vinäger i toaletten, låt stå över natten och skrubba sedan rent nästa dag. Det finns även naturliga pimpstenar som är bra på att skrapa bort beläggningar i toaletten.

Dosering: Koncentrerad linoljesåpa + ⏱

7. Putsa dina fönster med linoljesåpa

Späd ut ättika eller vinäger med ljummet vatten och lite såpa. Spraya på fönstren och torka av med svamp eller trasa.

Dosering: 1-2 tsk ättika/vinäger per dl vatten, några droppar linoljesåpa.

Vänj dig av från syntetiska dofter som döljer - Använd naturliga neutraliserare

Rent luktar inte” är något man kan behöva upprepa för sig själv ett par gånger innan man är van. Det kan ta tid att ställa om från en verklighet som stavas “lemon fresh”, men när du väl har gjort det så kommer du aldrig att återgå. Om du ändå vill ha lite väldoft i hemmet så finns det helt naturliga sätt att fixa det på. Tyvärr innehåller de ju inte hormonstörande mjukgörare som gör att den hänger sig kvar men man får njuta så länge den varar! Ett exempel som alla känner till är ju såklart att laga/baka något gott, det är få saker som slår doften av nybakat. Vill man inte baka kan man sätta på en stor kastrull med vatten och lägg i t.ex. en skivad citron och rosmarin och låta det småputtra under dagen. Snacka om härlig sommardoft! I adventstider kan man puttra kanel, vanilj och nejlika till exempel (eller färdiga glöggkryddor om man vill ha det riktigt smidigt).

Lyxigt och helt naturligt!

Både bikarbonat och ättika är fenomenala på att neutralisera och ta bort dålig lukt som svettiga skor, kiss eller instängd lukt från förrådet. Strö bikarbonat över området som luktar (madrassen, skorna, soffan, mattan, kläderna) och låt ligga över natten. Nästa dag skakar du av eller dammsuger upp bikarbonaten. Om det sker en kissolycka i sängen är det extra bra att vara snabb och strö på bikarbonaten innan det har torkat.

Med en dunk effektiv såpa, en förpackning bikarbonat och kanske en flaska ättika blir städningen riktigt rolig och du behöver aldrig oroa dig för att små krypande barnhänder eller barfotafötter ska exponeras för starka städkemikalier!

linoljesåpa användning 3
Linoljesåpa
linoljesåpa användning 4
Bikarbonat