Din varukorg är för närvarande tom!
5 kemikalievärstingar att undvika i hud- och hårvård
Huden är vårt största organ och ämnen i produkter vi använder på huden tas upp av kroppen. Inte alla och i olika grad, men precis som ett nikotinplåster eller en smärtstillande gel innehåller aktiva ämnen som transporteras ut i blodet kan även dina hygienprodukter innehålla ämnen som påverkar kroppen inifrån. Det kan vara ämnen som är hormonstörande, cancerframkallande eller allergiframkallande.
Vi går igenom de fem viktigaste produkterna att ersätta och kemikaliekloka alternativ att använda istället.
#1 Solskydd
Forskare kommer med starkare och starkare varningar om att råden för solkrämer behöver ändras på grund av att de inte visat sig ge det skydd mot cancer som vi länge räknat med. Hudcancern verkar istället uppkomma för att vi vistas för länge i solen, oavsett om vi skyddar oss med krämer eller ej. Inte nog med att de inte skyddar oss mot cancer, eller får oss att stanna för länge i solen för att vi inte känner av när huden fått nog, solskydd innehåller dessutom ofta ämnen som är skadliga för kropp och miljö. Både bland konventionella och ekologiska alternativ hittar vi ämnen som är klassat miljöfarliga och en del även potentiellt hälsoskadliga.
Det kemikaliekloka sättet att förhålla sig till solen är att vara ute så länge som huden klarar av varje dag för att fylla på med D-vitamin (5-30min beroende på hudtyp, känn efter!) och sedan använda tunna kläder och solhatt, alternativt hålla sig i skuggan eller inomhus mellan kl 11-15.
Vill du läsa mer om faran med solskydd och vilka produkter du kan använda i undantagsfall kan du göra det här: 👉🏼 Solskydd för barn, vilket ska man använda?
Klokt
- Undvik solens starkaste strålar med hjälp av kläder eller skugga
Undantag
- De renaste solskydden på marknaden
Undvik
- Konventionella solskydd
#2 Mjällschampo
Den andra värstingprodukten är mjällschampon från matbutiken. Dessa kan innehålla zinkpyrition som är giftigt för vattenlevande organismer och påverkar nervsystemet, ämnet är förbjudet i båtbottenfärg men av någon outgrundlig anledning tillåtet i kosmetika. De är dessutom fulla av starkt allergiframkallande parfymämnen och konserveringsmedel som skulle få vem som helst att rygga tillbaka när man tittar närmare på innehållsförteckningen.
Den nakna sanningen? De flesta som tror sig ha mjäll har i själva verket bara torr hårbotten och behöver inte alls använda mjällschampo. Mjäll är en svampinfektion liknande sån man kan få mellan tårna eller i underlivet. Att du har flagor eller klåda i hårbotten är inte samma sak som att du har en svampinfektion. Faktum är att vanliga schampon baseras på starka sulfater för att göra rent håret, dessa är så effektiva att de helt tar bort hårbottens eget fett -sebum. Hårbotten blir uttorkad och kan då börja flaga och klia. Gå först över till en sulfatfri tvättmetod, och om det behövs komplettera med en huskur mot mjäll och kliande hårbotten. Skulle du mot förmodan fortfarande ha problem kan du testa ett mjällschampo från apoteket. Även en svinhårsborste kan hjälpa till att avlägsna flagor och ge en stimulerande massage som gör hårbotten friskare och starkare.
Är du redo att byta tvättmetod? 👉🏼 Allt du behöver veta om No Poo
Klokt
- Börja med naturlig hårvård
Undantag
- Mjällschampo från Apoteket
Undvik
- Mjällschampo från matvarubutiken
#3 Raklödder och rakhyvel
Raklödder kan innehålla upp emot 50 olika ämnen, varav några är misstänkt hormonstörande t.ex. BHT och BHA. Samma ämnen hittar man ofta som konserveringsmedel i vanliga rakhyvlar med mjukgörande gelremsor på rakhuvudet.
Utöver BHT och BHA är det även vanligt med konstaterat hormonstörande parabener, allergiframkallande parfymämnen (syntetiska och naturliga), råolja, uttorkande sulfater och flertalet PEG-ämnen, gärna flera i samma produkt. De sistnämnda är kritiserade för att bilda cancerframkallande ämnen när ingredienserna oxideras i kontakt med luft.
Vanliga rakhyvlar (både engångs- och sådana man byter rakhuvud på) är svåra att återvinna eftersom de består av både plast och metall och hyvlarna får inte sorteras som varken metall- eller plast på återvinningsstationen. Följer man tillverkarens rekommendation för hur ofta man bör byta rakblad innebär det att 12-36 hyvlar eller rakhuvuden slängs per person och år. Bara i Sverige innebär det att miljontals produkter tillverkas och slängs utan att återvinnas varje år, helt i onödan!
Istället kan man välja en rakhyvel som är ansvarsfullt tillverkad, håller i många år och som passar med rakblad som går att återvinna. En klassisk säkerhetsrakhyvel är bättre för miljön, innehåller inga skadliga kosmetiska kemikalier och kan ge en proffsigare rakning. Rakbladen är gjorda av rostfritt stål som lätt går att återvinna, dessutom kostar de en bråkdel av de stora plasthyveltillverkarnas rakblad.
Istället för raklödder kan du välja mellan tvål eller olja beroende på vad som passar dig bäst.
Aleppotvålen är fantastisk som raktvål. Den ger en skyddande och vårdande hinna mellan hud och rakhyvel och gör, tillsammans med ett fräscht rakblad, rakningen i det närmaste friktionsfri! Välj en traditionell tvål med obesprutade ingredienser och som bara innehåller olivolja och lagerbärsolja, Aleppotvål 24% passar väldigt bra för rakning av kropp och ansikte. Glöm inte återfukta med ett par droppar valfri olja efter rakningen, t.ex arganolja eller jojobaolja.
Vill du hellre raka dig med olja kan du blanda ihop din egen rakolja som är anpassad efter din hudtyp.
Minska din kemikalieexponering med en säkerhetsrakhyvel 👈🏼
Klokt
Undantag
- Pilla bort gel-remsan på redan köpta rakhyvlar
Undvik
- BHT, BHA, Parabener och Parfymämnen
#4 Parfymerade produkter
Många ämnen som doftar gott är starka och därigenom allergiframkallande oavsett om de är av syntetiskt eller naturligt ursprung. Faktum är att ingrediensen ”perfume” i kosmetiska produkter inte behöver deklareras. Det är en blandning av flertalet ämnen, ibland flera hundra ämnen som enligt vår kosmetikalagstiftning får klassas som företagshemlighet och därigenom förenklas genom termen perfume.
Förutom allergiframkallande dofter kan de också innehålla ftalater, hormonstörande mjukgörare som oftast används i PVC-plast, eftersom de har en förmåga att hålla kvar doften längre på huden. De allra starkaste allergiframkallande ämnena måste dock deklareras på produkten och flera av dem är väldigt vanliga i naturliga eteriska oljor.
Bland de vanligaste av de deklarationspliktiga ämnena är Linalool och Limonene. Detta är ämnen som över tid kan orsaka kontaktallergi hos vem som helst (inte bara överkänsliga) och eftersom nästan varenda kosmetisk produkt innehåller dem är det en väldigt problematisk allergi att dras med. Förutom att du kan påverkas av att andra använder produkterna kan du få allergiska reaktioner av tvålar på offentliga toaletter eller om du tvättar händerna hemma hos en vän.
Spara därför parfymerade produkter till speciella tillfällen och kom ihåg att ”rent luktar inte”, vi behöver inte dofta rosor för att vara rena och fräscha. Vid ett speciellt tillfälle välj dofter av naturligt ursprung för att slippa ftalater och andra hemskheter.
Klokt
Undantag
- Doft från naturliga ingredienser vid särskilda tillfällen
Undvik
- Linalool och Limonene
#5 Hårfärg
Danska miljöstyrelsen avråder gravida och ammande från att färga håret. En rekommendation man kunde önska att svenska myndigheter skulle ta efter och som flera svenska forskare lyfter fram som ett föredöme. Men hjulen rullar sakta i statliga organisationer och vi kommer nog få vänta ytterligare några år på en sådan ändring. Hårfärg innehåller ofta aromatiska aminer, ämnen som kan vara starkt allergiframkallande och cancerframkallande. Man ser också att skadliga kemikalier från hårfärgen tas upp av kroppen och kan mätas i urinen till och med 48h efter behandlingen.
I Sverige har vi faktiskt en åldersrekommendation för hårfärg på 16 år. Barn och ungdomar bör alltså inte färga håret, men det är väldigt få som faktiskt vet om.
Det finns såklart bättre och sämre alternativ till hårfärg, välj bort starka hårfärgningsprodukter och om du är gravid, ammande eller under 16 år kan det finnas anledning att välja bort även en del alternativ som marknadsförs som ekologiska eller örtbaserade.
För den säkraste hårfärgningen, vänd dig till en ekofrisör som är duktig på örtfärgning eller köp hårfärg för hemmabruk som baseras endast på örter. Som vanligt, kom ihåg att testa färgen både på huden och på en hårslinga först för att se om den fungerar för just dig. Det finns även många recept på nätet för hur man kan tona håret med olika husmorsknep, kanel, kamomill och valnötter innehåller tex ämnen som kan färga eller bleka håret.
Ska man färga håret som gravid? Kemikalieklok avråder från det.
Klokt
- Färga inte håret under graviditeten
- Färga inte håret när du ammar
Undantag
- Färga håret efter första trimestern
- Färga håret med örtfärger
Undvik
- Färga håret med konventionella hårfärger
Missa inte vår live-föreläsning!
Vilka värstingar ska man börja Kemikaliebanta bort från necessären? Vi föreläser om de fem värsta bovarna i badrumskåpet, inspelad live
via Instagram/facebook.
Relaterade inlägg
Recept för hudvård & hårvård
Kommentarer
2 svar till ”5 kemikalievärstingar att undvika i hud- och hårvård”
-
Hej!
Tack för en inspirerande blogg och hemsida!
Det skulle vara intressant om du vill och kan tipsa om smink och tvättmedel:) Vad använder du?-
Hej!
Tack, vad roligt att du uppskattar den!
Tvättmedel pratade vi om under senaste livesändningen (Q&A) -den ligger på vår YouTube-kanal. I sminkväg använder jag 100% pure och Idun Minerals. Letar alltid efter de renaste alternativen då hela sortimentet sällan är lika rent.
-
Lämna ett svar