Tre kemikaliefällor för barn i bilen – och hur enkelt du undviker dem


Sommar, sol och kemikalier

Giftminimerade solskydd är i tankarna hos de flesta när solen börjar gassa, men det finns fler kemikalierisker för små barn under sommaren. Vi har därför sammanställt en lista på tre exponeringar som är vanliga men väldigt lätta att undvika – så länge man är medveten om dem. 

#1 Drick inte plastvatten

Kemikalieklok - Tre kemikaliefällor för barn i bilen - och hur enkelt du undviker dem

Värmen på sommaren gör att vi alla blir törstiga, även de som ännu inte har lärt sig gå. Paradoxalt är det extra viktigt att undvika att dricka vatten ur plastbägare när det är varmt. Givetvis så finns det fler anledningar att undvika plast, men värme är något som får plasten att släppa ifrån sig mer kemikalier. En klassiker är en kvarlämnad plastflaska med vatten i en varm bil, en annan är att låta barnen dricka direkt från trädgårdsslangen av PVC. Gör inte det! Använd en flaska av glas- eller rostfritt stål.
Om du håller på att törsta ihjäl och är bunden till att dricka vatten ur en plastflaska, se då till att den inte står i direkt solljus eller på annat sätt värms upp.

 

Klokt

  • Ha med dig en vattenflaska i glas/stål överallt

Undantag

  • Drick från plastflaska som förvarats kall

Undvik

  • Drick aldrig från uppvärmd plastflaska
  • Drick aldrig från en trädgårdslang el. dylikt

#2 Andas inte in flyktiga ämnen från en varm bil

kemikalier i bil

Visst finns det något speciellt med doften av en ny bil? Det är flyktiga kemikalier du andas in. En ”nybilsdoft” är något som försvinner med tiden, och en lätt begagnad bil är betydligt bättre. Men är exponeringsmomentet över i begagnad bil som luktar mindre? Till viss del ja, men det finns fortfarande mycket plast i bilen som kan släppa ifrån sig skadliga kemikalier även om man inte känner doften av dem. Och med tanke på att det är en instängd miljö som värms upp till ganska höga temperaturer och under många timmar så är det en ansamlingsplats för flyktiga kemikalier.

Vad man kan ta för vana att göra är att vädra bilen innan man sätter sig i den. Detta görs bäst genom att öppna alla dörrar eller fönster så att ett korsdrag kan dra med sig en stor del av de flyktiga kemikalierna. Det behöver inte gå till överdrift, det räcker med en kort stund för att göra skillnad. Har du bråttom iväg till förskolan eller står trångt på en parkeringsplats utan möjlighet att stå med vidöppna dörrar? Åk då iväg med fönsterrutorna nedvevade en stund och låt AC:en ta vid senare.

Klokt

  • Vädra bilen med öppna dörrar innan avfärd

Undantag

  • Vädra bilen med öppna fönster under färd

Undvik

  • Åka iväg i en ovädrad bil med stark ”nybilsdoft”
  • Åka iväg i ovädrad bil en varm dag

#3 Ha inte solglasögon som leksak

Kemikalieklok - Tre kemikaliefällor för barn i bilen - och hur enkelt du undviker dem

Att små barn gillar att stoppa saker i munnen är ingen nyhet, men att dina solglasögon är gjorda av polykarbonat med hormonstörande BPA kanske många inte tänker på. Detta låter kanske lite upprörande, men för vuxna som använder solglasögon som det är tänkt så innebär det ingen större exponeringsrisk. Men för barn som kan tycka att solglasögon är jätteroliga att pyssla med under en lång bilfärd, och dessutom stoppa dem i munnen, är detta en viktig sak att inte leka med.

Låt inte barnen leka med dina solglasögon om de finns risk för att de smakar på dem. Välmenande föräldrar försöker underhålla sitt uttråkade barn i bilen, men solglasögon hör inte hemma i små barns händer/munnar, ligg steget före och ta med ett par leksaker i naturmaterial.

Klokt

  • Se till att barn leker med riktiga leksaker

Undantag

  • Äldre barn som använder solglasögon som vuxna

Undvik

  • Att små barn riskerar att smaka på solglasögon

Relaterade inlägg


Kommentarer

2 svar till ”Tre kemikaliefällor för barn i bilen – och hur enkelt du undviker dem”

  1. Astrid

    Hej!
    Som vanligt läsvärd information, tack! En annan fråga sommartid är UV-kläder. Har du några bra tips om detta? Dilling säljer nu uv-kläder gjorda av återvunnen nylon (econyl), hiss eller diss ur kiemikalieperspektiv?

    1. Kemikalieklok

      UV-kläder skyddar antingen enbart genom att plaggen är tätvävda, eller en kombination av tätt tyg och kemikaliebehandling. Vill du använda UV-kläder istället för vanliga kläder rekommenderar vi Dilling (https://www.dilling.se/Ekologiska-underklader/Vad-ar-UV-skyddande-klader/) som inte använder några UV-skyddande kemikalier på sina plagg och dessutom har ansvarsfull produktion. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *