4 sätt att använda jojobaolja för hår & kropp

innehållsförteckning

Jojobaolja var en av de första oljorna vi valde att ta in, och det innebar en omedelbar förälskelse. Idag är jojobaoljan en konstant följeslagare för nästan varje typ av utmaning. Helt underbar att använda precis som den är och alldeles oumbärlig i många DIY-recept för hud & hårvård. Och, tillsammans med sheasmör, är det den mest frekventa råvaran i våra recept. Se bara allt du kan göra med jojobaolja så förstår du nog varför den har en given plats i mångas badrumsskåp. 

Kemikaliekloks jojobaolja kommer från den heta och torra Negevöknen i närheten av Döda havet, där den får växa ifred i perfekta förhållanden för att utveckla sina gynnsamma egenskaper på bästa sätt, helt utan kemikalier. Denna vegetabiliska olja i princip är ett gyllene flytande vax, och det är just det som ger den de unika egenskaper som men söker i DIY-hudvård.

1. Jojobaolja som naturlig nagelbandsolja & för starka naglar

Vi nämnde ju inledningsvis att jojobaoljan är bra precis som den är, eller hur? Du kan helt enkelt applicera en ytterst liten mängd jojobaolja på dina spröda naglar/nagelband frekvent under dagen (ex. morgon, lunch och eftermiddag) och känna skillnaden. Det funkar för att molekylstrukturen är så pass lik den vår hud har, vilket innebär att vi kan ta upp extra mycket av alla fina näringsämnen.

Gör jojobaolja att naglarna växer fortare?

Nej inte direkt. Däremot så ger du dina naglar bättre förutsättningar för att motstå säkerhetsbälten, dörrar, tangentbord och andra faror som vill bryta av dina naglar. Återfuktade naglar är starka naglar. Starka naglar blir längre naglar.

2. Jojobaolja för längre ögonfransar

1

I stort sett samma goda egenskaper som gör att naglarna mår bra gör också att dina ögonfransar mår bra. Det handlar inte så mycket om själva hårstråna som utgör ögonfransarna, utan hårsäcken som hårstråna växer ur. Här behövs näring och återfuktande för att hårsäcken ska orka växa sig längre innan det släpper för att ge plats för ett nytt.

Applicera som du applicerar mascara, det kommer enbart göra gott. Vill du ha en rejälare behandling för dina fransar så kan du kolla in vårt recept på ögonserum.

Många kemikaliestinna makeup-produkter innehåller jojobaolja, men allt du behöver är den naturliga råvaran. Allt annat är överflödigt.

3. Jojobaolja som ansiktstvätt

2

En fantastiskt skön rengöring för dig som föredrar tvål framför att tvätta med oljor. En ekologisk aleppotvål med extra hög halt av den exklusiva och vårdande lagerbärsoljan kompletteras perfekt med vår ekologiska, kallpressade jojobaolja. Jojobaoljan påminner mest om ansiktets egen olja vilket gör den till en av de bästa rengörande oljorna. Kombinationen lämnar dig med ett återfuktat, lent och rent ansikte som inte stramar. Tvålen är dessutom antiseptisk och hjälper även hud som är röd och irriterad eller lätt får finnar.

Gör så här:

Blöt en mjuk tvättlapp med ljummet vatten, arbeta upp ett lödder av aleppotvålen på tvättlappen. Tillsätt några droppar jojobaolja direkt på den intvålade tvättlappen och använd cirkelrörelser för att massera ansiktet med ansiktstvätten. När du är klar, skölj ur tvättlappen och använd den för att torka av ansiktet tills alla tvålrester är borta. Beroende på din hud kan du vara klar här, om du vill kan du avsluta med Ansiktsolja eller Nattkräm.

Låt tvålen torka mellan användningarna så räcker den extra länge!

4. Jojobaolja som ingrediens i DIY-recept

Förutom att använda den precis som den är går det inte att undvika jojobaoljans excellens i gör-det-själv-recept för hud & hårvård. Några av våra favoriter är diy-hårolja och diy-ansiktsolja. Men kombinationerna är otaliga!