Gör din egen hudvård – Fri från skadliga kemikalier

  • Inlägget ändrades senast:10 maj, 2019
  • Inläggsförfattare:

Man räknar med att en kvinna exponeras för 150-500 olika kemikalier om dagen, bara genom sin hud- och hårvård. Männen ligger (än så länge) lite bättre till med bara hundratalet kemikalier. Alla kemikalier är inte skadliga men det är vanligt med både misstänkt hormonstörande, cancerframkallande och allergiframkallande ämnen i just kosmetika. De är inte akut giftiga utan konsekvenserna kan komma många år efter användning, varför vi rekommenderar att vara lite extra försiktig med produkter som används ofta, framförallt de du använder varje dag.
 
I helgen höll vi på uppdrag av Jönköpings kommun två workshops på Jönköpings Länsmuseum. Vi visade hur man enkelt och billigt kan göra eget cerat och deodorant.  Recepten har varit efterfrågade, varsågoda!

1

 Vårdande läppbalsam -med honung

  • Ca 5 hylsor eller en 25ml burk
  • 5g bivax 
  • 10ml rapsolja
  • 1/2 tsk honung
Smält bivaxet och kokosoljan tillsammans, rör sedan i honungen, och sist rapsoljan. Värm blandningen ytterligare om den stelnar av rapsoljan.Förvara hylsorna i frysen och ta ut dem när blandningen är färdig för att förhindra att de läcker vid påfyllningen. Fyll hylsan nästan ända upp och låt stelna 2-3 minuter, fyll sedan på någon millimeter till för en jämn yta på ceratet. Använd ekologiska produkter så är du extra snäll mot dig själv och miljön.
 

2

Kokosdeo 
- mild och luktneutraliserande

Den här deodoranten innehåller mindre bikarbonat än många andra DIY-recept, det gör att den passar även de med känsligare hud. Smält kokosoljan. Rör i majsstärkelse och bikarbonat. Häll upp i lämplig burk/ask och låt stelna under omrörning. Förvara deon mörkt, stryk på en liten mängd med fingrarna. Använd ekologiska produkter så är du extra snäll mot dig själv och miljön.

Håll utkik på vår insta @kemikalieklok så delar vi snart med oss av ytterligare ett kemikalieklokt DIY-recept!