En giftfri jul med kloka klappar

Vad gör man när barnen önskar sig en docka fylld med ftalater? Eller när släkten fyller huset med plastleksaker?

Steg 1: Keep calm, and carry on.

För det första så bör man ta i beaktning att många av de moderna kemikalierna är inte akut skadliga. Ingen kommer behöva åka till sjukhuset för att barnet fått i sig lite ftalater eller bisfenoler. Vi kan heller inte skydda barnen helt från att exponeras för de här ämnena, de finns runt omkring oss i källor vi inte kan påverka. Det vi kan göra är att minska på den långsiktiga, regelbundna vardagsexponeringen. Min poäng är, att om det spar en konflikt att låta barnen leka med kemikalieleksaken på julafton och rensa bort den i efterhand, så gör det inte så stor skillnad till eller från. Men att favoritgosedjuret innehåller flamskyddsmedel som barnen andas in varje natt ger en onödig belastning på kroppens gifthanteringssystem, när systemet i själva verket behöver avlastning.

Vi utsätts för många olika kemikalier under en dag genom allt från mat till kläder och leksaker, och när vi giftminimerar hemma hjälper vi kroppen att inte bli överbelastad. Förhoppningsvis kan vi även hindra hormonstörande ämnen från att störa viktiga processer genom att minska den dagliga dosen av ftalater, flamskyddsmedel, bisfenoler, tungmetaller och perfluorerade ämnen.

Att giftminimera är ett maraton, inte ett kortdistanslopp.

Steg 2: Prata med barnen så de förstår

Att prata med barnen om vardagskemikalier kräver lite fingertoppskänsla. Vi vill inte att barnen ska behöva oroa sig över cancer, infertilitet och diabetes innan de ens börjat skolan. Hemma hos oss har vi tagit besluten åt barnen de första åren, så upp till tre års ålder har de inte haft en aning om att vi äter ekologisk mat eller inte köper plastleksaker. När de kommer upp i åldern att börja jämföra med andra barn har vi pratat med barnen om kemikalier på samma sätt som vi pratar med dem om socker. Äter man för mycket socker blir man lättare sjuk när man får i sig baciller, man blir också tröttare och kroppen orkar inte växa ordentligt om man äter socker istället för mat. På samma vis finns det kemikalier som gör kroppen svag, och det finns kemikalier som gör kroppen stark. När vi berättar om leksaker som innehåller kemikalier som gör kroppen svag pekar vi därefter även ut leksaker som är bra alternativ. Plastdockan gör kroppen svag men tygdockan kan man leka med jämt och hela tiden. Beroende på var du som förälder sätter ribban kan man också komma överens med barnen om att favoritleksaken som innehåller sämre kemikalier kanske kan lekas med vid speciella tillfällen. T.ex. i sommarstugan eller den där timmen varje vecka när lillasyster är iväg på fotboll. Då blir det begripligt för barnen varför vi vuxna säger nej till vissa leksaker och varför vi säger “ibland” om andra leksaker.

Tips! Istället för att låta barnen skriva önskelistan utifrån BR-katalogen kan ni sätta er tillsammans en eftermiddag och scrolla igenom sortimentet i någon av ekobutikerna. Då får barnen bra inspiration från början istället för att fyllas med önskningar om talande gosedjurshundar och My little pony’s av PVC. Ännu bättre är såklart att inte “inspireras” alls utan låta barnens fantasi och behov styra innehållet på önskelistan.

Steg 3: Kommunicera med släkten utan att skuldbelägga

Alla släktingar är inte intresserade av att lära sig om vardagskemikalier eller ekologiska material. Andra kanske rent av blir provocerade av diskussionen. En viktig tanke att ha i bakhuvudet är att våra föräldrar och morföräldrar kanske själva får dåligt samvete för produkterna de köpte till sina barn eller barnbarn och därför hellre hoppas på att det är en trend som går över än en omställning som är grundad i forskning. Om deras farhågor är sanna eller inte berättar jag mer om lite längre ner.

Tips för att få kemikaliekloka julklappar utan att “ta diskussionen”:

Gör en [över]tydlig önskelista

En önskelista som innehåller julklappsförslag från 0kr till mer och olika nivå av engagemang. Vi/barnen brukar med glädje önska enkla saker som hemmagjord trolldeg, en ask dadelbollar (högvaluta här!) eller saker man kan köpa i mataffären. Sonen blir till exempel eld och lågor över en helt egen ask med blåbär, han pratar fortfarande om det som bästa julklappen någonsin, haha! Men även dottern blir lycklig av en korg med favoritfrukterna eller en nötblandning. Nästa nivå blir kemikaliekloka saker som kan hittas i de vanliga kedjorna som träleksaker från IKEA eller ett ekoplagg från Lindex. Och slutligen sånt som kräver att man är ute i god tid och är van att använda internet, direktlänkar till produkter barnen önskar sig från ekobutikerna.

Önska er klappar från kategorier som sällan blir fel

Av de ni vet inte vill köpa ekoleksaker kan ni önska er saker till barnet som generellt inte brukar innehålla så mycket skadliga kemikalier. Exempel är böcker, pussel och träleksaker. Om det känns ok att barnen ibland har oekologiska kläder kan ni även lägga till kläder utan plasttryck, då finns det mycket att välja på. Alla produkter i den här punkten är även exempel på bra saker att köpa second hand. Upplevelser är också ett säkert kort att önska från den oinsatte, och ofta väldigt uppskattat att få!

Ge en “nudge” i rätt riktning

Vill farmor själva välja ut något till barnbarnet? Berätta vilka butiker du litar på så kan de välja och vraka ur hela sortimentet.

Avlasta släkten och gör inköpen åt dem

En del tycker nog att det mest är stressigt och svårt att försöka få till bra klappar som alla blir nöjda med. Då kan man erbjuda sig att köpa klapparna åt dem så kan man göra upp betalningen i efterhand.

Om diskussionen blir ett faktum; här är 3 responser att ha i bakfickan

-Det stämmer, när leksaksdirektivet skärptes 2007 förbjöds många vanliga skadliga kemikalier och det ska vi vara glada för. Men först av allt behöver vi fundera lite över vad vi lägger för betydelse i ordet “frisk”. En av tre i Sverige beräknas få en en cancerdiagnos någon gång i livet, vart femte par har svårt att få barn och allergier och överkänsligheter blir vanligare och vanligare. Är vår generation verkligen så frisk? En annan skillnad är att när jag eller mina föräldrar växte upp så hade vi dels inte så många leksaker, dels fanns det inte så mycket kemikalier i omlopp som det gör idag. Volymen kemikalier som produceras i världen är 50 (!!!) gånger högre än på 70-talet. Vår mat är mer besprutad, möblerna är oftare gjorda av ihoplimmade träspån med lösningsmedel i än av gediget trä, vi köper nya kläder och produkter mycket oftare än man gjorde förr. Mängden kemikalier ett barn utsätts för idag är det ingen som vet konsekvenserna av, vi lever i ett kemikalieexperiment. Hur de olika kemikalierna påverkar varandra i våra kroppar är det ingen som vet, Cocktaileffekten är alltför ny och det finns inget sätt att ta hänsyn till den i lagstiftningen. Det studier visar är dock att två för sig ej cancerframkallande kemikalier (bekämpningsmedel för livsmedel i det här fallet) tillsammans blir cancerframkallande. Så, även om utvecklingen går framåt och fler ämnen så sakteliga förbjuds har vi alltså all anledning att giftminimera hemma.

-Det är inte alltid lätt att handla kemikalieklokt. Många tillverkare och återförsäljare gör sitt bästa för att komma in på ekomarknaden, oavsett om de förtjänar det eller inte. Ordet “giftfri” har ingen annan juridisk betydelse än att produkten inte innehåller förbjudna ämnen, och det är ju mer en självklarhet än en försäkran. Vem som helst får alltså kalla en leksak för giftfri och många tillverkare saknar kunskap om misstänkt skadliga ämnen och benämner sina produkter så i okunskap. Tyvärr finns ingen märkning för giftfria leksaker.

Är man inte påläst i ämnet är det lätt att tycka att det här med giftminimering är lite fjantigt. Man har inte hört talas om någon som blivit sjuk av någon leksak och det känns orimligt att material som vi omgett oss med i decennier “plötsligt” skulle vara skadliga. WHO, Världshälsoorganisationen har gått ut med att man tror att ökande folkhälsosjukdomar som cancer, diabetes, fetma och infertilitet beror i högre grad på kemikalier än vi tidigare trott. Att sjukdomsutvecklingen sker över lång tid gör det svårt att koppla en sjukdom till en specifik kemikalie, men det vi vet är att sjukdomarna ökar i takt med att kemikalieanvändningen ökar och vissa kemikalier har vi redan starka indikationer på att de orsakar eller bidrar till sjukdomsförlopp i kroppen. Svenska Selma-studien till exempel, har visat att barn till mödrar som under graviditeten utsatts för vissa ftalater oftare föds med missbildningar och barn som i magen utsatts för perflourerade ämnen oftare har feber i småbarnsåren. Fler resultat kommer varje år och vi blir säkrare och säkrare på vilka grupper av kemikalier som är skadligast, men när en ny kemikalie spottas ut var tredje sekund är det lögn att påstå att man grundligt undersökt om den är säker att använda eller ej. Så, även om ingen dött fall och knall av att slicka på en mjuk plastleksak kan vi dra vårt strå till stacken för att se till att barnen heller inte blir sjuka på lång sikt genom att välja kemikaliekloka julklappar.

Populära leksakstyper & fallgropar

Många vanliga leksaker är gjorda av sämre material, här är några giftminimerade alternativ att söka upp:

ALLA plastdockor jag sett (av klassiska typen “bebis/nyfödd ca 30-50cm lång) är gjorda av PVC. Det kvittar om de kallas giftfria eller ej, de är mjukgjorda med ftalater eller andra mjukgörare som i våra ögon inte är bevisat säkra.

Leta efter:

Tygdockor. Vill man ha det bästa materialet för miljö och hälsa är en Waldorfdocka eller annan handgjord docka av ull och ekobomull det bästa alternativet. Men även en tygdocka av polyester är ett säkrare alternativ än docka av PVC.

Naturgummidockor. I en del ekobutiker finns dockor i Naturgummi, de är något mindre än klassiska dockor men är i övrigt de dockor som är mest lika “vanliga dockor”. De som finns på marknaden är målade med giftfria färger och renade från nitrosaminer -bra val med andra ord.

De flesta bollar i fotbollsstorlek eller mindre än gjorda av PVC eller PU. Många behöver heller inte klassas som leksak och går du under en slappare lagstiftning för idrottsmaterial, vilket kan innebära att de har ännu sämre innehåll än vanliga leksaker.

Leta efter:

Bollar av naturgummi finns i många ekobutiker, både ofärgade till de minsta och med glada mönster till de lite större. För bebisar finns även mindre bollar av tyg som duger alldeles utmärkt första året.

Här behövs faktiskt inte giftfria alternativ! 👍🏼 Både Lego och Duplo är gjorda av ABS-plast som inte misstänks för läckage . Vill du däremot göra en insats för miljön så finns det lego-kompatibla byggklossar av bioplast att köpa istället, så slipper vi slösa med våra ändliga resurser.

Detta inlägg har en kommentar

  1. Boel Wasell

    Så himla bra och balanserad information!!! 🤗Genomförbart utan att omgivningen behöver uppleva en som fanatisk.

Kommentarer är stängda.