3 recept på ekologisk skäggolja


DIY Ekologisk skäggolja

Långt skägg brukade förknippas med att se ovårdad ut. Men det var innan skäggoljan, eller beard oil, trädde in i bilden. Blandningen av vegetabiliska oljor har tagits fram för att de snabbt ska absorberas av skägget samt ge både vård och näring.

Skäggoljan mjukar upp grova och stela skäggstrån, vårdar skäggbotten och ger de bästa förutsättningarna för ett sunt skägg. Välj den variant som passar dig och ditt skägg.

Undvik silikonoljor, tillsatser och konserveringsmedel och vårda ditt skägg på bästa sätt med en skäggolja gjord på naturliga och ekologiska råvaror.

Kemikalieklok - 3 recept på ekologisk skäggolja

Skäggolja för ökad tillväxt

Ger 2 x 30ml skäggolja

Ingredienser:

30 ml  Jojobaolja
30 ml  Hampfröolja
2 droppar ml  E-vitaminolja

Gör så här:

För en doftfri skäggolja: häll ingredienserna direkt i två 30 ml glasflaskor, skaka, färdigt!

För doft och funktion kan upp till 10 droppar eteriska oljor tillsättas, gör i så fall detta i en separat behållare och rör om ordentligt innan oljeblandningen hälls upp på flaskor för att säkerställa att koncentrationen av eteriska oljor är samma i hela produkten.

Rekommendation eteriska oljor för tillväxt

Rosmarin är en av de mest använda eteriska oljorna för att stimulera hårtillväxt. Rosmarinolja balanserar fettproduktionen och har en frisk, ren doft.

Eukalyptus stimulerar hårsäckarna samt har antibakteriella och antifungala egenskaper . Den har en frisk, mentolaktig doft, lugnar irriterad hud och motverkar dålig lukt i skägget.

Pepparmynta har stimulerande egenskaper som i denna studie visade sig ha en markant effekt på tillväxt både i antal hårsäckar och ökad tillväxttakt.

Användning

Värm upp ett par droppar skäggolja för stimulerad tillväxt mellan handflatorna och dra sedan händerna över skägget, kamma igenom med fingrarna. Ta ytterligare 1-2 droppar och massera skäggbotten nogrannt så att hårsäckarna kan tillgodogöra sig de aktiva ingredienserna. Använd 2-3 gånger per vecka och alltid efter tvätt.

Hållbarhet

Lång, se bäst-före datum på råvarorna (oftast ca 1 år).

Kemikalieklok - 3 recept på ekologisk skäggolja

Skäggolja mot mjäll

ger 2 X 30ml DIY skäggolja

Ingredienser:

30 ml  Jojobaolja
15 ml  Hampfröolja
15 ml  Arganolja

Gör så här:

Mät upp ingredienserna, häll upp i en behållare och addera ev totalt 10 droppar eteriska oljor. Rör om och häll upp på två 30ml glasflaskor.

Rekommendation eteriska oljor mot mjäll

Bergamott har antiseptiska egenskaper, lugnar irriterad hud och har en citrusaktig doft som är populär för doftsättning av hudvårdsprodukter.

Eukalyptus har antibakteriella och antifungala egenskaper och används ofta i produkter mot mjäll eller seborré. Den lugnar irriterad hud och har en sval och fräsch doft. Motverkar dålig lukt i skägget.

Tea Tree är en antimikrobiell olja som i studier visat sig minska förekomsten av mjäll. Motverkar även dålig lukt.

Användning

Värm upp ett par droppar skäggolja mot mjäll mellan handflatorna och dra sedan händerna över skägget, fingerkamma och massera huden under skägget tills oljan är jämnt fördelad. Använd 2-3 gånger per vecka och alltid efter tvätt.

Hållbarhet

Lång, se bäst-före datum på råvarorna (oftast ca 1 år).

Kemikalieklok - 3 recept på ekologisk skäggolja

Mjukgörande skäggolja

ger 2 x 30ml

Ingredienser:

30 ml Jojobaolja
20 ml Arganolja
10 ml Aprikoskärnolja (alt. mandelolja)

Gör så här:

Mät och häll upp de tre oljorna i en bägare. Addera ev eteriska oljor (total 10 droppar) rör om, färdigt! Häll upp den färdiga skäggoljan i två 30 ml glasflaskor, gärna med pipett för enkel applicering.

Rekommendation mjukgörande eteriska oljor

Lavendel är lugnande, fuktgivande och mjukgörande

Cederträ är en ”traditionellt maskulin” doft som ofta används i skäggprodukter, den är mjukgörande, utredande och ger även en skön boost till hårsäckarna när skäggbotten masseras med oljeblandningen.

Frankincense balanserar skäggbotten, motverkar akne och gör skägget mjukt och lätthanterligt.

Användning

Applicera skäggoljan i handdukstorkat skägg efter tvätt (Aleppotvål 24% och surskölj ger ett mjukt och följsamt skägg som är lätt att styla). Täpp till flaskans öppning med handflatan, vänd upp och ner och tillbaka igen så får du en lagom mängd olja att applicera, gnugga båda handflatorna mot varandra och stryk sedan med båda händerna över skägget, kamma igenom skägget med fingrarna och massera rötterna för att stimulera en frisk skäggtillväxt. Upprepa 2-3 gånger beroende på hur mycket skägg du har.

Hållbarhet

Lång, se bäst-före datum på förpackningarna (oftast ca 1 år). Skäggolja som inte används förvaras mörkt och svalt.


Relaterade inlägg


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *