DIY – Gör din egen ekologiska ansiktsolja [för din hudtyp]

innehållsförteckning

Kommersiella hudkrämer kan innehålla hormonstörande konserveringsmedel, teflonämnen och allergiframkallande parfymämnen för att nämna några i djungeln av skadliga kemikalier. Huden kan tyckas komplex, men kanske är det så att vi försvårar hudvården genom det överflöd av kemikalier vi utsätter vårt ansikte för vid tvätt och vård.

Din hud är unik och det är svårt att veta vad den behöver och inte när den ständigt torkas ut, täpps igen eller bryts ner av främmande ämnen. Men hudvård behöver inte vara svårt, börja med att ersätta hudkrämen med en oljeblandning så slipper du betala för vatten, konserveringsmedel, fyllnadsämnen och petroleuminnehåll och mycket mer.

Det bästa med att göra sin egen hudvård är att man kan skapa produkter som är helt anpassade efter ens egen hy. Det kanske tar ett tag innan man lär sig vilka ingredienser som passar allra bäst, därför börjar vi med ett standardrecept att utgå ifrån. Så snart du hittar en favoritolja eller två är det bara börja experimentera fram ett eget recept, det är inte svårt och det kan inte bli så väldigt fel.

En ansiktsolja är tänkt att användas efter tvätt, oavsett om du tvättar med tvål eller oljerengöring. Det är bra om ansiktet fortfarande är lätt fuktigt. Ansiktsoljan ska alltså ligga kvar på och vårda huden under dagen.

Naturliga ansiktsoljor med rätt egenskaper

Ansiktsolja för normal hy

Den här ansiktsoljan är en blandning av tre härligt välgörande oljor. Jojobaoljan neutraliserar fettproduktionen i ansiktet, aprikoskärnoljan är vitaminrik och arganoljan är en riktig lyxingrediens med sina vårdande egenskaper.

Ingredienser för ansiktsolja [normal hy]

4

Ansiktsolja för torr och känslig hy

Har du torr hy i ansiktet kan du öka upp eller lägga till mer återfuktande oljor och minska på de torra. Det kan se ut till exempel så här:

Ingredienser för ansiktsolja [torr hy]

4

Ansiktsolja för fet hy

Har du oljig, fet hy vill du hellre använda lite lättare oljor. Jojobaoljan hjälper dig att hålla fettproduktionen i schack och både tisteloljan och arganoljan går snabbt in i huden samtidigt som de tar hand om huden tack vare sitt naturliga innehåll av antioxidanter, E-vitamin och fettsyror.

Ingredienser för ansiktsolja [fet hy]

4

Att tänka på med hållbarheten

När man bara använder oljor får slutprodukten en lång och bra hållbarhet, se bäst-före datum på oljeflaskorna och anpassa efter det. Troligtvis är ansiktsoljan slut långt innan den skulle kunna bli dålig.