DIY – Hårbottenmask mot mjäll och klåda

Torr hårbotten - En vanlig åkomma

Varannan person lider av torr hårbotten med flagor och/eller klåda. Det är dock inte detsamma som mjäll, som är en svampsjukdom. Oavsett varför hårbotten flagar kan det bli värre av torka ut håret genom att tvätta för ofta, samt av att vädret förändras. På hösten och vintern upplever många att besvären blir större.

Har man mjäll, en överväxt av jästsvampar är målet inte att bli av med svampen, utan att kontrollera tillväxten. Jästsvampar är nämligen naturligt förekommande i hårbotten och blir ett problem först när de av olika anledningar ökar sin spridning. Problem med svamp kommer ofta inifrån så det kan vara en god idé att dra ner på socker och snabba kolhydrater eftersom jästsvampen frodas med mycket socker i kroppen. Har man mycket besvär är det bättre att uppsöka läkare och få svampdödande medicin än att köpa mjällschampon i butiken.

Det finns dock naturliga produkter med antifungala, svampdödande, egenskaper. Här är ett recept för att lindra och förhoppningsvis kanske bli av med besvär och svampöverväxt.

Neemolja har använts i tusentals år inom till exempel Ayurveda. Tyvärr görs inte mycket studier på vegetabiliska oljor men det finns ändå några, om än små, studier som styrker Neemoljans nästan mytiska rykte om att hjälpa mot torrhet, sår i hårbotten, svamp och akne. I Indien används dessutom Neemoljan som hårolja för att man upplever att håret växer snabbare och håller sig friskare med regelbunden behandling med Neem. Oljan är väldigt potent och ska användas med försiktighet outspädd. Testa alltid på ett litet område först! Eftersom det saknas studier och oljan är väldigt verksam rekommenderar vi den inte till barn eller gravida. Neemolja har en lite högre smältpunkt än många andra oljor och beroende på hur varmt och gott du har det hemma kan flaskan behöva värmas i händerna en liten stund för att den ska bli flytande. Eller varför inte lägga flaskan i byxfickan medan du plockar fram resten.

1

DIY – Hårbottenmask mot mjäll och klåda

Ingredienser:

Gör så här:

Smält honungen över vattenbad på mediumvärme, blanda försiktigt i Neemoljan och rör om tills honungen löst upp sig. Låt blandningen värmas upp lite mer av vattenbadet om honungen inte löser sig, men låt inte blandningen bli alltför varm. Ta av från vattenbadet och häll i Jojobaoljan. Rör om och häll upp på flaska.

(Väljer du bort honungen behövs inget vattenbad, bara häll ihop, rör om och använd)

Räcker till en eller två behandlingar beroende på hur tjockt hår du har. Vill du inte blanda nytt varje gång kan du flerdubbla receptet och förvara mörkt. Dubblar du receptet passar det bra i våra 100 ml flaskor.

2

Dutta på hårbottenmasken i benan med hjälp av en bomullstuss, en tvättlapp eller fingrarna. Gör en ny bena och dutta på likadant. Hur många sektioner du behöver göra beror på tjockleken på håret, hela hårbotten ska täckas med oljorna.

Massera hårbotten i 30-60s, låt sedan masken sitta i 15-20 min, tvätta ur med Aleppotvål/schampo. Beroende på hårtyp kan du behöva schamponera två gånger.

Använd regelbundet före varje tvätt tills hårbotten är lugn och välmående.

Tycker du det är svårt att tvätta ur oljeinpackningar och hårmasker? Täck huvudet med en duschmössa eller plastpåse under verkningstiden så tvättas oljorna ur lättare.

Lång, se bäst-före datum på förpackningarna (oftast ca 1,5 år).

Receptet är gjort med