Ditt [barns] hår behöver inte kemikalier


En opåverkad kropp

En kropp opåverkad av farliga kemikalier är en utopi, en önskedröm. Idag har barn redan vid födseln 300 skadliga kemikalier i blodet. I en värld med produkter för varje åkomma och lyxegenskap är det också lätt att tro att vi är beroende av kemikalier, även om inte alltid kallar dem för just det. Vi kanske kallar dem för salva, schampo eller fotkräm. 

Att det finns hjälpmedel som stöttar kroppen när den inte är i sin fulla styrka, såsom antibiotika, ska vi vara riktigt tacksamma över. Tvål som tar bort bakterier från våra händer likaså. Andra ”hjälpmedel” är inte fullt så hjälpsamma som de vill förmedla. Antibakteriella tvålar som skapar antibiotikaresistens, väldoftande lotions som ger oss allergier, utslätande krämer som stör våra hormonsystem.

Barnens kroppar klarar sig (oftast) själva

Faktum är att våra kroppar är fantastiskt designade. Sebum, som fettet som bildas i hårbotten och på kroppen kallas, reglerar hudens vätskebalans och ph-balans och skyddar huden mot bakterier. Det är vårdande för håret och ger en glans som inte ens det dyraste balsamet kan jämföra sig med. Det finns alltså många anledningar för oss att vilja behålla åtminstone en del av vårt sebum. Tyvärr innehåller de flesta rengöringsprodukter uttorkande sulfater som raderar minsta spår av sebum på hår och hud, vilket stör den magiska balansen och gör att kroppen börjar överproducera fett.

Av denna anledning behöver små barn oftast ingen rengöring alls. Att bada i vatten och ta bort eventuella smutsfläckar med lite ekologisk rapsolja gör jobbet utan att störa kroppens funktioner. Små barn är extra känsliga och deras organ är inte fullt utvecklade för att hantera den mängd kemikalier som finns i våra vardagsprodukter.

Börja tvätta i skolåldern

När barnen kommer upp i skolåldern förändras sebumets komposition och det kan vara dags med regelbundna tvättar för att fettet inte ska täppa igen porer i huden. En gång i veckan kan vara lagom och mild rengöring räcker gott. Eftersom flytande schampo, balsam och tvål ofta innehåller sulfater, silikoner och konserveringsmedel föredrar vi att använda oss av den så kallade No Poo-metoden. För oss innebär det en enda duschprodukt för hela familjen: En hård Aleppotvål som bara innehåller två ingredienser: förtvålad olivolja och lagerbärsolja. Vi gillar Aleppotvålen för att den är både vårdande, rengörande och löddrar. För att få rätt pH-värde i hår och hårbotten sköljer vi ur håret med utspätt citronvatten efter ”schamponering”, det ger en glansig och utredande effekt och är en variant på det som brukar kallas för surskölj. Späd ca 1 msk citronjuice per halvliter vatten

Involvera familjen? Tre lärdomar.

Det är väldigt vanligt att man intalar sig själv att det skulle vara omöjligt att få barnen att överge sin schampoflaska med disneylogga och starka färger för en hård grönbrun tvål. Som dessutom svider om man får den i ögonen.
Genom åratal av giftminimerande och hushållsexperiment har vi lärt oss att inte använda oss av familj och barn som en ursäkt för att inte göra positiva förändringar. Istället uppmuntrar vi till att alla i familjen involveras och deltar. Och har roligt i processen!

Vi har lärt oss att:

 1. Det börjar med oss
  Vi antar ofta att barnen ska säga nej, långt mer än de gör i verkliga livet. Ofta är det inte svårare än att bjuda in barnen att delta i experimentet, för de har sannolikt redan noterat vad som händer. Det är sällan någon mening med att pusha andra, men man kan alltid leva sin egen förändring. Testa dig fram själv, berätta vad som funkar bra och vad som funkar dåligt. Tillåt barnen att bli nyfikna på din egen hår- och kroppsvård, för intresset kommer att väckas med hjälp av din egen nyfikenhet och experimentlusta.
 2. Process över mål
  Se värdet i att föra en dialog, snarare än att vinna den. Att styra en förändring av andras vanor kan snabbt leda till frustration och hopplöshet. Istället försöker vi se att det stora värdet ligger i att ta ett litet steg i taget. Man kan göra det genom att berätta om sina egna val, prata om att det finns ämnen som är bättre och sämre för kroppen och att ju fler sämre ämnen vi undviker desto starkare och friskare blir våra kroppar. Hursomhelst så är det viktiga inte hur barnen omedelbart reagerar, utan att bollen är i rullning, fröet är sått.
 3. Kompromissa
  Att överge sitt glitterschampo eller sin superhjältetvål kan kännas tufft för de små. Tyvärr finns det inte så många bra alternativ med roliga motiv för barn på marknaden. Kanske barnet kan få ett hårspänne med favoritfiguren på när hen byter ut sitt sulfatschampo? Fråga barnen vad som skulle bli en bra kompromiss för dem, de brukar vara fulla av lösningar!

Relaterade inlägg


Kommentarer

2 svar till ”Ditt [barns] hår behöver inte kemikalier”

 1. Lina Ljungdahl

  Hej! Om håret blir statiskt/elektriskt efter tvätt med aleppotvål och surskölj, kan jag förhindra det på något sätt?
  Mvh Lina

  1. Kemikalieklok

   Det låter som att håret behöver lite hjälp att behålla mer fukt. Använd en hårolja efter dusch ??
   https://kemikalieklok.nu/diy-recept-harolja/

   Vill du ha fler tips för att motverka statisk elektricitet kan du titta på vår video:
   https://www.youtube.com/watch?v=SXNGZ9hsVlM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *