Allt du behöver veta om No Poo

innehållsförteckning

No Poo är bättre för hår och miljö

No poo-trenden är här för att stanna. Intresset för att ta hand om hår och hud utan kemikalier ökar lavinartat och vi är många som kan intyga att när du väl börjat finns ingen anledning att gå tillbaka. Det är hälsosammare, billigare och bättre för hår och hårbotten, dessutom är de flesta produkter i plastfria förpackningar -Moder Jord tackar oss!

Slipp kemikalierna - få långsiktigt bättre resultat

Använder du vardagsmakeup och tvättar hår och händer normalt utsätter du dig för runt 200 kemikalier varje dag, bara genom hud- och hårvårdsprodukter samt kosmetika. Vissa av dem är inte farliga alls utan återfinns i t.ex. livsmedel, andra är uttorkande och de värsta är misstänkt eller fastställt hormonstörande och/eller cancerframkallande.

Håller man sig till ekoprodukter brukar man komma undan de där värstingarna ganska enkelt men No Poo handlar om två kanske inte så hälsofarliga kemikalier men som ändå påverkar oss alla till det sämre. Nämligen SLS (Sodium Lauryl Sulfate), och systerprodukten SLES (Sodium Laureth Sulfate), de är starka rengörare som förutom att löddra och lösa upp fett även torkar ut hårbotten.

Så hur bra det än känns direkt efter dusch så är det de här filurerna som tvingar dig att tvätta håret ofta eftersom de stimulerar fettproduktionen i hårbotten på ett onaturligt sätt. En annan effekt är att även längderna blir torra och inte har styrka att hålla upp ditt eventuella självfall utan bara hänger platt. Det blir skört och tar mer skada av styling och borstning.

No Poo hårvård

Okunnighetens slöja i form av sulfater & silikoner

För att dölja effekterna av den här starka rengöringen har man tagit fram balsam med mineraloljor (petroleumprodukt) och silikoner som lägger sig som en len hinna över håret. Detta är alltså bara en fasad, under hinnan mår ditt hår troligtvis riktigt dåligt! Silikonerna är dessutom svårnedbrytbara och riktiga miljöförstörare.

Garanterat barnvänligt

Att utsätta mina barn för onödiga rengöringsprodukter känns otänkbart, men vid en viss ålder förändras barnens naturliga fettproduktion och då kan en skonsam tvättmetod vara skön att ta till så hemma hos oss använder hela familjen No Poo. Aleppotvål kan svida i små barnögon, men det är inte anledning nog att gå över till alternativ fulla med kemikalier. Lär hellre barnen att täck ögonen med en handduk.

Belöningen att bli vän med sitt hår

Håret behöver inte tvättas lika ofta. Självfall brukar förstärkas. Många upplever att håret växer snabbare i takt med att hårbotten börjar må bättre. Du lär känna ditt hår, du märker när det är torrt -så du kan tillföra fukt, du märker hur ditt hårs behov skiftar med årstiderna och kan anpassa dig efter det. No Poo är en resa i att bli kompis med sitt hår, en spännande och givande resa.

Nedan går vi igenom i detalj om allt du behöver veta för att lyckas med No Poo!

Tre grundläggande steg för en naturlig hårvård: Tvätt, utredning & skötsel

#1 Tvätt

Tvätta håret med schampotvål eller något du rör ihop hemma. Kemikaliemässigt vill jag ha en fast tvål med så få ingredienser som möjligt som också är fri från parfym och eteriska oljor. Aleppotvålen är nog den vanligaste, den har bara två ingredienser och kommer i olika fetthalter för att passa olika typer av hår.

Det finns även en hel del svensktillverkade hårtvålar, tyvärr inte så många som är fria från eteriska oljor. Att använda en fast tvål gör att du slipper vatten och konserveringsmedel, ofta även konsistensgivare. Dessutom tycker jag att det är väldigt smidigt att tvätta med en hårdtvål jämfört med flytande schampo, men det är lite av en vanesak. Håll dig till ekoprodukter, schampotvålar från stora kosmetikaföretag har oftast skumt innehåll.

Vill man inte använda färdiga produkter så finns det många recept som man kan göra hemma, här är ett exempel;

Recept på äggtvätt

  • 1 ägg
  • 3msk vatten
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • Juice från en halv citron (sila först!)

Blanda i en gammal schampoflaska och fördela i blött hår. Skölj ur med svalt vatten för att inte få äggröra i håret! Behövs inget balsam eller efterskölj.

#2 Utredning

Istället för balsam sköljer man håret med ett lätt surt vatten för att kompensera för den basiska schampotvålen. Det här är ett viktigt steg man inte ska hoppa över, för då kan man få problem med torr hårbotten och skört, spretigt hår.

Sursköljen stänger fjällen på hårstrået så att det blir följsamt och tåligt. Det vanligaste är att man spär ut äppelcidervinäger och sköljer håret med. Även om ALL lukt verkligen försvinner när håret torkat så kommer den tillbaka om det regnar eller håret på annat sätt blir blött igen, så kanske bra att välja något annat när du vet att du ska vara ute i regnet.

Surskölj med hibiskus hör till de vanligare och med god anledning; det doftar så gott!! För att anpassa och förhöja upplevelsen av surskölj kan man blanda den med fler örter.

 

För att reda ut håret kan man också använda sig av en utredningskam eller en paddelborste.

#3 Skötsel

Borsta, borsta, borsta.

Med regelbunden borstning kommer du inte behöva tvätta håret lika ofta. Om du inte borstar håret eller om du använder en vanlig borste stannar sebum (fettet i hårbotten) på ett ställe och kan täppa igen porer i hårbotten och tynga ner håret.

En äkta svinhårsborste hjälper till att hålla håret rent! Den rengör håret från damm och smuts samtidigt som den fördelar fettet i hårbotten ut i längderna så att håret blir mindre fett och dessutom mjukgjort och glansigt i längderna. Som ett lite annorlunda balsam, men 100% naturligt.

Så här gör jag 🧖🏼‍♀️

Tvätt med aleppotvål utifrån behov och årstid

Jag använder Aleppotvål med 12% lagerbärsolja och virgin aleppotvål med 5% lagerbärsolja, man kan välja på olika sammansättningar när man köper. Har du normal hårbotten väljer du en med låg andel lagerbärsolja (5% / 12%), har du torr hårbotten använder du en med högre (24% / 25%). Mer går att läsa i vår guide om hur man väljer aleppotvål.

Mitt hår har olika behov av vårdande oljor på sommar och vinter så jag använder 12% och 5% på sommaren och aleppotvål med 24% lagerbärsolja eller virgin aleppotvål med 25% lagerbärsolja på vintern. Då och då gör jag egna hopkok av skafferivaror eller fynd från naturen, bara för att det är roligt!

Utredning med kam & surskölj

Jag använder en glestandad kam för utredning och kompletterar med piggborste i trä när det har varit blåsigt eller blivit extra tovigt av andra anledningar.

I övrigt är det surskölj som gäller. Min favorit är citron utspädd i vatten, men eftersom det är lite uttorkande varvar jag med hibiskus och äppelcidervinäger. Då och då experimenterar jag och blandar ihop något helt nytt, våga testa du med!

När jag lade om kosten förra året blev mitt hår otroligt trassligt, då använde jag ett silikonfritt balsam några veckor tills håret blev normalt igen. Det är helt okej att hitta egna lösningar, ingen vinner på att hålla sig till en metod av principskäl.

Skötsel med borste och olja

 Jag har också världens bästa svinhårsborste för att vårda håret och hjälpa mig dra ut ett par extra dagar mellan tvättarna, svinhårsborsten gör mitt hår glansigt och silkesmjukt.

Om jag inte använder svinhårsborste behöver jag tvätta var 5e dag och med svinhårsborste max en gång i veckan, så det gör skillnad! Jag försöker borsta varje kväll, 100 borsttag när jag har ro till det.

Om håret känns torrt fuktar jag topparna med vatten och någon olja (argan– och tistelolja gillar jag) kvällen före tvätt. Mitt hår är väldigt känsligt för oljor, har jag i olja efter tvätt blir det fett direkt. Testa och se vad ditt hår gillar!

tistelolja
21
Naturlig hårvård
22

Tips och råd för dig som vill börja med No Poo

Var beredd på en omställningsperiod

Ge håret lite tid att vänja sig. Under en hel livstid har det utsatts för ämnen som torkar ut och tvingar hårbotten att överproducera fett. Det kan ta 1-5 månader för håret att ställa om helt.

Börja med att dryga ut en extra dag mellan hårtvättarna, sedan en dag till, tills du kommit till ditt hårs normaltillstånd. Ingen borde behöva tvätta håret mer än två gånger i veckan. Torrschampo kan vara lockande att ta till, men akta dig för att få det i hårbotten, då börjar den producera mer fett igen!

Mitt hår var förut nästan alltid fett och jag var tvungen tvätta håret varannan dag. Nu är det snart tre år sedan jag slutade med SLS-schampon och det senaste två åren har jag nästan uteslutande använt mig av aleppotvål. Nu tvättar jag håret max en gång i veckan och då är det en vårdande och kärleksfull ritual för mig som jag riktigt längtar till.

Skölj noggrannare för att undvika beläggning på håret

Det är vanligt att uppleva att man får beläggning på håret efter ett par, tre veckor. Den vanligaste anledningen är att det är tvålrester kvar i håret, skölj noggrannare! Se också till att tvålen torkar mellan tvättarna, annars blir den mjuk och det är lättare att få tvålrester.

Det kan också vara avgaser eller andra föroreningar som håret sugit åt sig. Använd äppelcidervinäger som surskölj om du känner att håret behöver detoxas.

Hårt vatten

Ännu en anledning till beläggning, men som du troligtvis känner av från första tvätten är att det är för mycket mineraler i vattnet. Bor du i ett område med hårt vatten, vilket är ovanligt i Sverige, så behöver du anstränga dig lite extra.

Var extra noga med att skölja ordentligt, pröva att använda äppelcidervinäger som surskölj. Och om du vill, köp ett mjukgörande filter till duschhuvudet.

Ta farväl av kemikalierna på rätt sätt med ett "sista-schampo"

Om du idag använder vanliga balsam med silikoner i så behöver du tvätta ur dem först med ditt vanliga schampoo innan du börjar använda no poo-produkterna. Man brukar kalla det för en sista-tvätt eller att man använder ett sista-schampoo.

En liknande tvätt kan du göra igen om du använt vanliga stylingprodukter eller om du delar säng med någon som gör det och du känner att du får en hinna på håret som inte går att tvätta bort (från gemensamma örngott t.ex.).

En del tycker att ett sista-schampo är onödigt eftersom silikonerna ändå slits bort med tiden men jag känner av beläggningen och tvättar hellre bort den.
När du har tvättat sista gången med ditt vanliga schampo, avsluta med surskölj istället för balsam. Nästa hårtvätt kör du helt No Poo.

Mindful styling

Viktigt är då att inte använda starka stylingprodukter för de är svåra att få bort utan starka kemikalier. Testa att tvätta ur spray, vax, gel eller vad det är med bara vatten. Går inte det kan du behöva byta eller göra själv. Se exempel på hårgel nedan!

MEN, se framförallt upp för silikoner, de slutar med -one i innehållsförteckningen.

Recept på hårgel
  • 2dl vatten
  • 2msk hela linfrön

Koka ordentligt i ca 10-15min tills konsistensen är som rå äggvita, sila och häll upp på glasburk. Gelen håller i kylen ca två veckor men går även bra att frysa i iskubsformar eller barnmatsburkar.

Krångligt? Kika på videon!​

Snart fyra år utan schampo och tre år med aleppotvål som favorittvättmetod! Vi föreläser om hur du lyckas med ”No Poo”🌿🌎🌿, inspelad 🎙live🎙via Instagram.