Aleppotvålen; bästa tipset för en miljövänlig tvål


Aleppotvålen hör till ett av de mest miljövänliga alternativen när det gäller rengöring av både hår och kropp. En fast tvål behöver inte konserveringsmedel (som ofta är syntetiska) vilket ofta är fallet för exempelvis, flytande schampoo. En aleppotvål innehåller enbart förvånad olivolja och lagerbärsolja i slutprodukten, och dessa återfinns naturligt i ursprungslandet.

Världens bästa resekompis?

Tänk om du kunde packa en enda produkt i resväskan som ersätter massor av produkter i semesterpackningen. Med en miljövänlig tvål slipper du strul med säkerhetskontroller och läckande schampoflaskor, du sparar massor med vikt och plats för roligare saker att ha med sig på resan, och bäst av allt: Ditt hår, din hud (och dina kläder) kommer tacka dig!

Aleppotvålen är fantastiskt mångsidig och har en rad olika användningsområden. Den funkar lika bra till hela familjen och täcker alla rengöringsbehov från topp till tå. Som om det inte vore bra nog, kan du dessutom använda aleppotvål för att tvätta håret i både sjö och hav, sommarfeeling much?!

Aleppotvål är en miljövänlig duschtvål för håret

Ge håret en riktig sommarboost och detox på en och samma gång. När du överger ditt konventionella schampo till förmån för en miljövänlig tvål ger du hårbotten en chans att andas, vila och kraft att producera starkt och friskt hår i en snabbare takt. Det enda du behöver tänka på är att schamponera en sista gång med ditt vanliga schampo innan du åker hemifrån och då välja bort balsamet som ofta ger en svårnedbrytbar hinna av silikoner på hårstråna. Skölj istället håret med något surt. Enkelt och lätt att ta med sig på resan är en påse torkad hibiskus och en tekula. Bara fyll ett av glasen på hotellet med ljummet vatten och låt hibiskusen dra ett par minuter så har du ett underbart utredande ”zero waste-balsam” to go. Skölj ur med vatten om du önskar.

Oroad över “omställningsperioden”? Va inte det! Det är ett begrepp som de som vill kunna dryga ut antalet dagar mellan tvättarna använder (många kan enkelt gå 5-10 dagar utan att behöva tvätta håret efter omställningsperioden) och handlar om hur lång tid det tar för hårbotten att vänja sig vid att inte tvättas så ofta. Tvättar du håret som vanligt behöver du inte bekymra dig över omställningen, den kommer som en bonus när håret är redo!

Ren på både kropp och knopp. Närsomhelst, varsomhelst.

Aleppotvålen är inte bara en miljövänlig duschtvål, den är även vårdande och effektiv på att rengöra utan att torka ut huden. Precis vad man kan behöva efter svettiga och dammiga sightseeingutflykter eller gassande i solen. Lämna body washen hemma och välj en högre procenthalt för mer vårdande effekt. Och det bästa av allt är kanske att man utan dåligt miljösamvete kan hoppa i närmaste sjö, eller hav, för rengöring.

Vårdande ansiktstvätt

Har du normal hy kan du utan problem tvätta ansiktet med enbart Aleppotvål, och det är många som blir av med problemhy när de går över till rena alternativ till ansiktstvätt. Har du torr hy eller önskar en extra lyxig känsla använder du en aleppotvål 24% i kombination med [klok] jojobaolja. Används bäst genom att löddra upp tvålen med händerna, för att sedan tillföra ett par droppar [klok] jojobaolja och tvätta ansiktet med den härliga blandningen. Sen är du återfuktad och klar!

Aleppotvål till händerna

Aleppotvålen rengör utan att lämna huden sådär “gnisslande ren”. Har du problem med torra händer välj en tvål med högre halt lagerbärsolja och komplettera ev. med en egengjord handkräm. Många kunder har hört av sig till oss och berättat att de blivit av med eksem och torra händer när de lagt Aleppotvål 32% i tvålkoppen vid handfatet.

Smooth rakning

Raklöddret kan du med gott samvete lämna hemma. Men byt inte ut det mot vilken tvål som helst, det är få tvålar som ger rätt glid för rakhyveln. Med Aleppotvål får du ett rikligt lödder, perfekt glid och en ej uttorkad hud. Bonus att man slipper hormonstörande ämnen och allergener som många raklödder innehåller. Vill du kan du avsluta med någon lyxig olja tex Jojoba eller Argan.

Aleppotvål som naturligt tvättmedel

Ibland kan det vara skönt att tvätta upp lite kläder under semestern för att inte behöva packa ner hela garderoben i resväskan. Aleppotvålen är en makalös fläckborttagare och du kan med lätthet handtvätta kläder i ett handfat. Har du tillgång till en tvättmaskin kan du lägga i 2 msk riven aleppotvål i tvättmedelsfacket och tvätta som vanligt.

Aleppotvål till barn: En mild tvätt av små som stora

Små barn (ca 0-5 år) behöver ur hygiensynpunkt bara tvättas med vatten, det gäller både hår och kropp. När de kommer upp i skolåldern börjar de producera mer sebum (olja) och det kan vara motiverat med tvål då och då. Det sagt så kan det ju hända att barnen lyckas skita ner sig mer än vanligt på semestern med envisa godisrester i håret eller smutsfläckar som på kroppen som inte går bort med bara vatten. Då är Aleppotvålen en fantastisk mild, ekologisk och vårdande produkt att använda till barnen. Vid hårtvätt av små barn kan det vara bra att låta dem hålla en hopvikt handduk över ögonen så de inte får tvålvatten där.

Att välja rätt aleppotvål

Namnet är inte skyddat och aleppotvålar kan innehålla både parfymämnen, palmolja och andra ingredienser som inte hör hemma i en traditionell aleppotvål. Dessutom ska en bra tvål vara gjord av högkvalitativa oljor och i våra ögon även av ekologiska och/eller vildvuxna råvaror. Tvålen vi säljer innehåller endast förtvålad lagerbärsolja (vildplockad) och förtvålad olivolja (ekologisk) och tillverkas etiskt och hållbart enligt konstens alla regler.

Alla aleppotvålar är tyvärr inte av samma kvalite eller har samma mångsidighet. Vill du läsa mer ingående om hur man väljer en bra aleppotvål kan du klicka på länken nedan.


Relaterade inlägg


Kommentarer

2 svar till ”Aleppotvålen; bästa tipset för en miljövänlig tvål”

 1. Therese

  Vår hund är en känslig liten typ (kort och strävhårig om det gör någon skillnad) och har testat alla möjliga schampon för hundar. Vet att de har en annan ph än vi har, men tror ni det går att tvätta honom med aleppon? Eller måste man göra en dunk surskölj även till honom i sånt fall..? haha
  Tack på förhand!!

  1. Kemikalieklok

   Hej!
   Man kan gott använda Aleppotvål till hund, skölj med surskölj efteråt för en fantastiskt fin och blank päls!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *